Yaz saati uygulamasının kalıcı olmasının vahim sonuçları var

Bilim ve Aydınlanma Akademisi 2016 yılından bu yana AKP hükümeti tarafından yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasıyla ilgili rapor yayınladı.

Haber Merkezi

Bilim ve Aydınlanma Akademisi ülkemizde 2016 yılından bu yana AKP hükümeti tarafından yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılması ile ilgili bir rapor yayınladı.

Türkiye artık yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılması ile önceden dahil olduğumuz GMT+2 saat dilimini terk ederek tüm yıl boyunca GMT+3 diliminde kalmış olacak.

Bu kararın alınmasında bu uygulama ile enerji tasarrufu sağlanacağı ve halk sağlığını olumlu etkileyeceği gerekçeleri ileri sürülmüştü. Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nin yayınladığı rapor bu gerekçelerin geçersiz olduğunu bilimsel kanıtları ile ortaya koyuyor. 

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi ile özellikle nüfusun büyük bir kısmının yaşamlarını sürdürdüğü batı bölgelerindeki vatandaşların işlerine, okullarına gitmek için kış aylarında sabah karanlık ve alacakaranlıkta uyanacağı; yine akşam saatlerinde de karanlık ve alacakaranlıkta evlerine dönecekleri vurgulanan raporda bu durumun aydınlık ve karanlık döngüsü ile paralel bir işleyişi olan insan biyolojisini olumsuz etkileyeceği bilimsel kanıtları ile ortaya konuyor.

Bu durumun öğrencilerde öğrenme güçlüklerine, riskli erişkin gruplarda koroner kalp hastalığından depresyona kadar çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği, özellikle sabah saatlerinde trafik kazalarının artabileceği yer alan raporun sonuç bölümünde şunlar belirtiliyor:

"Yıllık aydınlanma zaman dilimleri ve günlük çalışma zamanı çizgileri incelendiğinde açıkça görülmektedir ki, doğu bölgelerimiz için “GMT+3” doğru zaman dilimi olmasına karşın, ülkemizin batısına doğru gidildikçe aydınlanma zaman dilimi yurttaşlarımız için aynı ölçüde verimli olamamaktadır. Nüfusumuzun büyük bölümünün batı bölgelerimizde yaşadığı; elektrik enerjisi tüketen sanayi tesislerimizin tamamına yakınının yine batı bölgelerimiz de yer aldığı dikkate alınarak kış aylarında GMT 3 zaman dilimi uygulaması inadından vazgeçilmelidir. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), sürekli “GMT 3ˮ zaman diliminde kalma uygulamasının ilk yılında bir önceki yılın aynı aylarına göre elektrik enerjisi tüketiminde 7 milyar kilovatsaatlik bir artış olduğu ve bu artışın, sadece ekonomik büyüme rakamları ile açıklanamayacağını kamuoyuna açıklamıştır. EMO‘nun Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) elektrik tüketim istatistiklerini baz alarak yaptığı çalışmaya göre; kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yaratmıştır."

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız: Kalıcı Yaz Saati Uygulamasının Coğrafi Konuma Uyumu ve Enerji Tüketimi ile Halk Sağlığı Üzerine Etkileri