Twitter şeffaflık raporunu açıkladı: Türkiye sansürde dünyada ilk sırada

Twitter, 1 Temmuz 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasındaki şeffaflık raporunu yayınladı. Rapora göre tüm dünyadan Twitter'a gelen "içerik kaldırma talebi'' adedi 376. Bu taleplerin 328'i ise Türkiye'den.

Twitter ülke bazında yaptığı açıklamalarda Türkiye için paylaştığı bilgilerde, Türkiye’deki resmi kurumlardan, kişisel hak ihlallerinden sivil vatandaşların ve/veya hükümet görevlilerinin küçük düşürülmesine kadar farklılık gösteren konularda içeriklerin kaldırılmasına ilişkin 328 mahkeme kararı ve 149 talep aldıklarını açıkladı.

Twitter ülke bazında yaptığı açıklamalarda Türkiye için şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’deki resmi kurumlardan, kişisel hak ihlallerinden sivil vatandaşların ve/veya hükümet görevlilerinin küçük düşürülmesine kadar farklılık gösteren konularda içeriklerin kaldırılmasına ilişkin 328 mahkeme kararı ve 149 talep aldık.

Türkiye mahkemelerine, aldığımız mahkeme kararlarının  yüzde 70’ten fazlasına ilişkin yasal itirazda bulunduk. Bu kararlara, ifade özgürlüğü yasasını ihlal ettiğini veya başka kusurları olduğunu düşündüğümüz durumlarda itiraz ettik. Türkiye mahkemelerine yaptığımız itirazların yalnızca yüzde 5’i haklı bulundu."

ÜÇ HESABA YENİDEN ERİŞİM SAĞLANDI
"Çeşitli kaldırma taleplerine karşılık Twitter tarafından Türkiye mahkemelerine yapılan itirazların kabul edilmesinin ardından üç hesaba ve 196 Tweete yeniden erişim sağladık."