Yabancı işçiler daha çok sömürülüyor

Avustralya’da University of New South Wales, University of Technology Sydney ve University of Sydney tarafından düzenlenen, ülke çapında bir çalışmaya göre ülkede geçici işlerde çalışan göçmen işçiler daha çok sömürüye maruz kalıyor.

Özgür Balkılıç - bilimsoL

Türünün ilki olarak nitelendirilen bu çalışmada işçilere araştırmacıların “ücret hırsızlığı” olarak adlandırdıkları şeyi uygulayan patronların kendilerini nasıl sömürdüklerinin detaylarını anlatmaları soruluyor. Çalışma, ülkedeki 457 vizesiyle [1] çalışan uluslararası öğrencileri ve geçici vizeyle çalışan diğer bütün yabancı işçileri hedef alıyor. Çalışmayı sürdüren araştırmacılardan olan Dr. Laurie Berg’e göre, söz konusu çalışma geçici işçilere iş yaşamındaki deneyimlerini ve düşük maaşlı işlerden dolayı karşılaştıkları sıkıntıları ve bunlara karşı geliştirdikleri çözüm yollarını anlatma fırsatı sunuyor.

Çalışmada yer alan bir diğer araştırmacı olan Dr. Stephen Clibborn ise kendilerine sürekli gelen haberlerden ve daha küçük ölçekli yapılan çalışmalardan ücret hırsızlığı ve geçici vizeyle çalışan işçilerin aşırı sömürüsünün Avustralya’da yaygın bir pratik olduğunu vurguluyor. Ancak, bu araştırmacıya göre bu sorunların Avustralya’daki boyutu konusunda halen yeterli bir resim oluşturulabilmiş değil.

DÜŞÜK ÜCRET VE İŞÇİLERE BASKI

İşçilere düşük ücret ödenmesinin yanı sıra, insanların maaş bordroları ile oynanıyor, öğrenciler vizelerinde belirtilen saatlerden daha uzun süreler çalıştırılıyorlar, haklarını arayanlar ise tehdit ediliyor, hatta fiziksel şiddete maruz kalıyor.Dahası araştırma sonuçlarına göre yabancı işçiler genel anlamda bu haksızlıktan bir çıkış yolu bulamıyorlar. Bazı işçiler haklarını almak için böyle bir girişimde bulunmayı bile denemiyorlar. Haklarını arayanlar ise ülkeden atılmakla tehdit ediliyorlar.

Avustralya’da halen 1,8 milyon işçi geçici statüde çalışıyor. Devam eden bu araştırmaya ise şu ana kadar katılan yabancı işçilerin sayısı 2.200. Bu ve benzeri çalışmalar bize kapitalizmden ve sömürüden kaçış yolunun gelişmiş kapitalist ülkelere gitmek olmadığını net bir şekilde söylüyor.

 

[1] - 457 vizesi Avustralya’da patronların kalifiye yabancı işçileri ülkede çalıştırmaları için kullanılan bir vize türüdür.

Kaynaklar: http://phys.org/news/2016-10-survey-expose-exploitation-temporary-worker...

http://newsroom.unsw.edu.au/news/business-law/survey-illuminate-exploita...