Amerika kıtasına birden çok göç mü yaşandı?

Antik kafataslarının görüntülenmesi üzerine çalışan bilim insanlarının son bulgularına göre, Güney Amerika kıtasının ilk yerleşimcilerinin bir kısmı Kuzey Asya'dan, bir kısmı ise Pasifik üzerinden gelmiş olabilir.

bilimsoL

ABD, Avrupa ve Güney Amerika merkezli araştırma enstitülerinde çalışan bir grup araştırmacının ortak çalışmasına göre, Güney Amerika yerlileri bu kıtaya birden fazla yerden göç etmiş olabilir. Noreen von Cramon-Taubadel, André Strauss ve Mark Hubbe’nin Science Advances dergisinde yayımladıkları makalede, Brezilya’da bulunan antik kafataslarının görüntüleme teknolojileri kullanılarak nasıl analiz edildiği anlatılıyor.

Bilim insanları uzun süre boyunca, ilk göçmenlerin Asya’dan Kuzey Amerika’ya tek bir dalgada göçtüklerini ve daha sonra Güney Amerika’ya geldiklerini varsaymışlardı. Ancak bu görüş, son araştırmalarla değişmekte. Yeni bulgulara göre araştırmacılar, Yeni Dünya’ya yerleşen ilk insanların birden fazla yerden gelmiş olabileceğini düşünüyor.

Güney Amerika’nın ilk yerleşimcileri hakkında daha fazla bilgi edinebilme niyetiyle yola çıkan araştırmacılar, Brezilya’da bulunan antik kafataslarını, bir nesnenin üç boyutlu görüntüsünün alınmasını sağlayan “geometrik morfometrik” teknolojisiyle incelemişler.

Daha önceki araştırmalar bulunan kafataslarının 7 bin ila 10 bin yıl öncesine ait olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu tarihler ise, bilim insanlarının Güney Amerika’ya ilk yerleşimlerin yaşandığı zaman olarak kabul ettiği tarihlerdi. Son araştırmaya göre incelenen antik kafatası şekillerinin günümüzde yaşan Güney Amerika yerlilerininkinden farklı olması, araştırmacılara ilk yerleşimcilerin başka bir yerden gelmiş olabileceğini düşündürdü.

Şu anda bu alanda çalışan bilim insanlarının birçoğuna göre, ilk Amerika göçmenlerinin en azından bir kısmı Asya’dan, bir zamanlar donmuş olan Bering Boğazı üzerinden geldi. Diğer göçmenlerin ise nerelerden gelmiş olabileceğine dair henüz tam bir bilgi olmada, bazılarına göre Avustralya ve Pasifik rotası olası bir seçenek gibi görünüyor.

Kaynak haber: https://phys.org/news/2017-02-ancient-skulls-multiple-migrations-america...

İlgili makale: Noreen von Cramon-Taubadel et al. Evolutionary population history of early Paleoamerican cranial morphology, Science Advances (2017). DOI: 10.1126/sciadv.1602289