Yapay zeka Game of Thrones'un bir sonraki sezonunu tahmin etmeye çalıştı

Bir yapay zeka algoritması, serinin yazarı George R.R. Martin'den çok daha önce altıncı kitabı yazdı.

Başak Dönertaş - bilimsoL

Game of Thrones ABD'li yazar George R.R. Martin'in Avrupa ortaçağ saray oyunları temalı destansı roman dizisinden esinlenen bir Amerikan TV dizisi. Dizi, kadına karşı şiddet örnekleri yüzünden sıkça eleştirilmesine karşın, yalnızca 2016 yılında dünya çapında yüz milyon civarı takipçisi olduğu tahmin ediliyordu.

Takipçileri dizinin önümüzdeki sezonununu merakla bekliyor. Dizi kitaptan daha hızlı ilerlediğinden, George R.R. Martin'in hikayesinin nasıl tamamlandığını öğrenmek için 2019'a kadar beklemekten başka çare yok.

Ancak önümüzdeki sezona dair merakları bir nebze olsun gidermek için yazılım mühendisi Zack Thoutt, Game of Thrones'un altıncı kitabını yazmak üzere, Martin'in toplamda 5.376 sayfadan oluşan önceki 5 kitabını, tekrarlayan sinir ağı olarak bilinen yapay zeka algoritmasına aktardı.

Yapay zekanın tahminlerine göre Jaime Cersei'yi öldürüyor, Jon ejderha kullanıyor ve Varys Danaerys'i zehirliyor.

Algoritmaya göre oluşturulan kitabını beşinci bölümü “Jaime, Cercei'yi öldürdü, soğuk ve düşünceliydi ve Jon artık bir kurt olduğunu düşünüyordu...” şeklinde başlıyor. Kitabın tamamını GitHub sayfasından okuyabilirsiniz.

Çoğumuzun gelecek sezonda olabileceklerle ilgili tahminlerini desteklemesinin yanısıra, yapay zeka ayrıca Martin'in kitaplarında ya da dizide yer almayan ve gerçekleşmeyeceğinden emin olduğumuz kimi olayları da okuyuculara sunuyor.

Örneğin, Tyrion'un baķış açısından yazılan algoritmanın ilk bölümünde, Sansa, Baratheon oluyor. Kitapta ayrıca Greenbeard aldı verilen korsan benzeri yeni bir karakter de yer alıyor.

Thoutt’a göre kitap tabii ki dil ve kurgu açısından mükemmel değil, ancak yapay sinir ağı İngilizce’nin temelini ve George R.R. Martin‘in yazma stilini tek başına öğrenebilmiş.

Yapay sinir ağları, insan beyninin, ezber yapma, geçmiş deneyimlerden öğrenme, talimata uyma gibi yeteneklerinden esinlenilerek oluşturulmuş bir tür özdevimli öğrenme aloritması.

Tekrarlayan sinir ağları ise yapay sinir ağlarının bir alt tipi; uzun metinler gibi kapsamlı veri dizilerini işlemeye yarıyorlar.

Teorik olarak, Thoutt'un algoritması, Martin'in romanlarında gerçekleşmiş olayları esas olarak gerçek bir son oluşturabilmeli. Ancak pratikte yazma konusunda beceriksiz ve çoğu zaman saçma ve dizide halihazırda ölmüş karakterlere yer veriyor.

Thoutt, buradaki en önemli kısıtlılıklardan birinin kitapların algoritma için yeterli veri içermemesi olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra kitaplarda çok sayıda benzersiz ve bir kez kullanılan kelime, isim ve sıfatın yer alması sinir ağının kalıpları öğrenmesini güçleştiriyor.

Bugünün sinir ağları, ancak öğrenebilecekleri veri miktarı yüksek ve basit yapılı olduğunda verimli sonuç üretebiliyorlar. 

Thoutt da mevcut kitapların 100 katı uzunluğunda bir kitap olsaydı ve çocuk kitapları düzeyinde kelimelerden oluşsaydı, bu tip veriyle yapay sinir ağının daha başarılı olacağını belirtiyor. Tabii ki bu durum şu anki beklentilerimiz açısından hayal kırıklığı yaratıyor.

Yine de, oturmuş Martin‘in kitabı bitirmesini ya da HBO'nun final sezonu yayınlamasını bekliyorken elimizde saçma gibi görünse de yapay zeka tarafından yazılmış beş bölüm var.

Şimdilik önümüzdeki sezon neler olacağına dair ipuçları bulmaya çalışacağız. Kim bilir, belki algoritmanın bir buz ejderhasının nasıl etkisiz hale getirileceği konusunda bazı fikirleri vardır.

Haber kaynağı:

https://www.sciencealert.com/everyone-s-so-sick-of-waiting-for-the-next-...