Pencereler için cama alternatif malzeme: Saydam tahta

Geliştirilen yeni bir teknik sayesinde ince tahta levhalar, yarı-saydam bir malzeme haline dönüştürülebiliyor.

Cihan Yıldırım - bilimsoL

Binaların pencerelerinde kullanılan cam, doğal aydınlatma sağlamak açısından Roma İmparatorluğu'ndan günümüze kadar dünyanın çoğu bölgesinde rakipsizdi. Bununla beraber gerek ısı yalıtım kabiliyetinin zayıf olması gerekse de kırılmaya müsait narin yapısı nedeniyle, bilim insanları cama alternatif yapı malzemeleri üzerine araştırmalarını günümüze kadar sürdürdüler.

Maryland College Park Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nden bir grup araştırmacı geliştirdikleri bir yöntem ile, tahtanın, cam yerine kullanımının önündeki engelleri ortadan kaldırdılar. 

Kullandıkları reçetenin detayları henüz sır olarak saklansa da, işlem basitce sodyum hidroksit çözeltisi ile tahtaya rengini veren linyinin çıkarılması ve ardından tahtanın, bileşimi gizli bir polimer solüsyonunda bekletilmesi aşamalarından oluşuyor.

İşlem sonunda tahtanın görülebilir dalga boyundaki ışığı %85 oranında geçirebildiği belirtiliyor.  

Ayrıca tahtanın paralel uzanan lifli yapısı sayesinde difüz ışık elde edilerek daha homojen aydınlatma imkanı bulunuyor.

Elde edilen yarı-saydam tahta cama göre 3 kat daha düşük ısı iletim katsayısına sahip olması ile daha iyi ısı yalıtımı da sağlayabiliyor. Yarı-saydam tahta mekanik açıdan da darbelere karşı daha mukavim bir özellik göstererek kırılma riskini azaltıyor.


Kaynak: Li vd, 2016, Advanced Energy Materials, "Wood Composite as an Energy Efficient Building Material: Guided Sunlight Transmittance and Effective Thermal Insulation", doi:10.1002/aenm.201601122

https://www.facebook.com/BilimsoL/

https://twitter.com/Bilim_soL