'Küresel bilgisayar saldırısının virüsü ABD'de geliştirildi'

Dün ve bugün dünyanın dört bir yanında bilgisayarları kitleyen "WannaCry" adlı fidye saldırısında ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan (NSA) çalınmış yazılımlar kullanıldığı düşünülüyor.

bilimsoL

Bilgisayar sistemlerini ele geçiren WannaCry virüsü bilgisayarları kitleyerek, kullanıcıların dosyalara erişimleri için 300 dolardan başlayan fidyeler istiyordu. Korsanlar, ödemenin birkaç gün içinde bir Bitcoin adresine yapılmaması halinde bilgisayarlardaki dosyaların silineceğini belirtiyor.

Son on yılın bu en geniş kapsamlı saldırısından en az 99 ülke muzdarip oldu. En çok da Rusya, Ukrayna, Tayvan ve Hindistan etkilendi. Virüs yüzünden Fransa'da otomobil fabrikaları, İngiltere'de sağlık kurumları, İspanya ve Portekiz'da medya ajansları, Rusya'da İçişleri Bakanlığı sorun yaşadı. 

BBC Türkçe'nin haberine göre Türkiye'den de etkilenen bilgisayarlar var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan "[...] korunmak için Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin"  uyarısını paylaştı. 

Bu tip durumlarda dosya kaybetmemek için en sağlam çözüm ise dosyalarınızı farklı bir diskte yedeklemek.

SALDIRININ KAYNAĞI ABD

Korsanların kimliği şimdilik muamma. Ancak New York Times gazetesinde çıkan bir haberde kullanılan bilgisayar virüsünün ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) kaynaklı olduğunu belirtildi. 

Haberde, Doğu Avrupalı fidye toplamak niyetli korsanların silahı NSA'dan çalıp kullandıkları iddia ediliyor.

NSA'nın üretip biriktirdiği saldırgan yazılımlar, bir diğer deyişle "siber silah cephanesi", bir süredir internette deşifre edilmişti. WannaCry saldırısında da bu yazılımlardan faydalanılmış görünüyor.

ABD ve İsrail'in 2000'li yılların sonunda İran'ın nükleer enerji programını bozmak üzere ürettikleri "Stuxnet" yazılımı da yine başka saldırılarda kullanılmıştı.

New York Times haberinde ABD halkının vergileriyle üretilen bu tip araçların kamu kurumlarına zarar vermek için kullanılabildiğine dikkat çekiliyor. 

Öte yandan, ABD'nin ürettiği ve sattığı fiziksel silahların dünya halkları üzerindeki etkisiyle karşılaştırıldığında (ör. Irak, Libya, Yemen, Suriye) WannaCry'ın verdiği zarar hafif gözüküyor.