Kapitalizm kaşmir endüstrisi için keçilerin genetiğini değiştiriyor!

Keçilerin genetiği de artık kapitalizmin çok daha yumuşak ve pahalı giysilerden kâr elde etmesi için değiştiriliyor. Acaba keçilerin sonu ne olacak?

Özgür Balkılıç - bilimsoL

Çin’de bir araştırma ekibi normal keçilerden yüzde 30 daha fazla kaşmir elde edilebilen keçiler “üretmeyi” başarmış. Yulin Üniversitesi Shanbei Kaşmir Keçi Çiftliği geçtiğimiz yıl yavru genetiğine müdahale edilmiş kaşmir keçilerinin doğduğunu duyurmuştu. Araştırma ekibi Shanbei’deki yavru kaşmir keçilerinin kıllarının fazla uzamasını engellemek için, CRISPR genetik modifikasyon tekniğiyle FGF5 isimli bir geni işlevsizleştirmek için kullanmıştı. 

FGF5 geni memelilerde kıllanmayı kontrol ediyor ve gen işlevi bozulduğunda insanda aşırı kirpik uzaması sendromu gibi durumlara yol açıyor.

Genetiği değiştirilmiş keçi yavruları biraz büyüdükten sonra araştırma ekibi altı tanesini inceleme altına aldı. Bunlarda FGF5 geninin beklenildiği gibi işlevsizleştirildiğini, bunun da hem kalın dış kılların hem de daha kaliteli iç kılların uzunluğunu arttırdığı belirledi.

Kaşmir yün yapımında tam da bu iç kıllar kullanılıyor. Dolayısıyla bu kıllar diğer kısımlardan çok daha değerli. Dahası bu iç kılların normalindekinden daha kalın olmaması da önemli bir kriter, zira liflerin inceliği istenen kalitenin sağlanması için gerekli bir şart. Ekip ayrıca değiştirilmiş genin yavruların eşey hattında da bulunduğunu, yani yavruların yavrularına aktarılabileceğini belirledi.

Keçiler şu anda “sağlıklı” görünüyor ve beslenmelerine devam ediliyor. Eğer bu şekilde devam ederse dünyanın en büyük kaşmir üreticisi olan Çin’in elindeki kaşmirlerden bir kısmı genetiği değiştirilmiş keçilerden gelecek.

Bu gelişme akla bir dizi soru getiriyor: Acaba genetiği değiştirilmiş hayvanlardan gelen bu “ekstra” yumuşak kaşmirler pazara daha yüksek fiyatla mı sürülecek? Yoksa Batılı orta sınıflardaki GDO karşıtı tavırlar nedeniyle rağbet görmeyebilir mi? Ya keçi başına kıl üretimi arttığında, bu keçi sayısını, keçilerin refahını veya çiftçilerin refahını nasıl etkileyecek? Piyasa ekonomisinde, keçilerin de, yeni kaşmirin de akıbetleri belirsiz.

Kaynak haber: https://www.newscientist.com/article/2109978-shawl-thing-cashmere-could-...