Fiziksel simülasyonlar için yeni programlama dili

MIT (Massachusetts Institute of Technology) öncülüğünde bir ekip tarafından geliştirilen "Simit" isimli programlama dili fiziksel sistemlerin simülasyonları ile uğraşan araştırmacılara pek çok yeni kolaylık sunuyor.

Cihan Yıldırım - bilimsoL

MIT tarafından başı çekilen bir grup üniversite ve araştırma kurumu tarafından yeni bir programlama dili geliştirildiği geçtiğimiz ay düzenlenen bir konferansta duyuruldu. Bilgisayar bilimleri alanındaki önemli bilimsel etkinliklerden biri olan SIGGRAPH 2016 konferansında tanıtılan bu yeni programlama dili özellikle fiziksel sistemlerin grafiksel gösteriminin cebirsel ifadeler ile tanımlanması zorunluluğu ortadan kaldırmış bulunuyor.

Gelişme fiziksel sistemlerin simülasyonları, yani bilgisayarda yapılan benzetimleriyle ilgili. Bu benzetimler sırasında incelenmesi istenen sistem kullanılan yönteme göre çok küçük parçacıklara bölünerek ("discretization") incelenir. Küçük parçacıklara ayırma işlemi sayesinde parçacıkların köşeleri, kenarları ve birleşim noktaları fiziksel sistemin birer değerini taşır. Daha sonra bu parçacıkların her biri tarafından ifade edilen eşitlikler matris ve vektörler olarak yazılarak cebirsel kurallara göre çözülürler. Çözüm sonucu elde edilen her bir parçaya ait değerler tekrar birleştirilerek sistemin bütününün o andaki simüle edilmiş durumu elde edilir.

Bir simülasyon işleminde bu parçalama ve tekrar birleştirme işleminden milyonlarca olması çok sık görülen bir durumdur. Bu tip tekrarlar, bugüne kadar simülasyon kodlarının hızlanmasının önündeki en önemli engellerden biriydi.

Araştırmacılar bu parçalama ve tekrar birleştirme işlemi yerine parçalara ait cebirsel kuralların fiziksel sistemin bütününe tanımlanması ile bu soruna pratik bir çözüm getirmişler. Araştırmcılar yaptıkları testlerde fiziksel sistemin durumuna, kullanılan simülasyon yöntemine ve kullanılan donanım özelliklerine bağlı olarak muadili programlama dillerine göre 20 kata kadar daha hızlı çözüm üretebildiklerini belirtiyorlar.

Bu yeni yazılım dilinin bir diğer avantajının da daha az kod yazarak aynı işlemin yapılabiliyor olması. Bu sayede kod geliştirme süresinin kısalması mümkün oluyor.

Ayrıca bu yeni programlama dili bilgisayarın hem merkezi işlemcisini hem de grafik kartı işlemcisini optimize bir şekilde aynı anda kullanabiliyor.

Araştırmacılar tarafından önerilen bu yeni programlama dili henüz test aşamasında olmakla beraber, açık kaynak bir yazılım olması nedeniyle geliştirilmeye müsait bir seçenek sunuyor.


Kaynaklar:
http://simit-lang.org/index
http://news.mit.edu/2016/user-friendly-language-programming-efficient-si...

https://www.facebook.com/BilimsoL/

https://twitter.com/Bilim_soL