Bilim camiasının benimsediği yeni araç: Toplu mesajlaşma platformları

İşle ilgili yazışmaları hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirmenin mümkün olduğu toplu mesajlaşma araçlarından bilimsel alanda yararlanmanın sekiz yolu...

bilimsoL


MİT ve Harvard'ın Broad Enstitüsü'nde çalışan genetikçi Daniel MacArthur'un güne başlarken yaptığı ilk şey Slack'e bakmak. Slack, işle ilgili yazışmalar başta olmak üzere, birçok konuda haberleşme ve organizasyon olanağı sağlayan bir toplu mesajlaşma aracı. MacArthur'un kendi grubundaki 23 araştırmacının kullandığı mesajlaşma kanallarında, Nisan 2014'ten beri 400 binin üzerinde mesaj atılmış. Emaillerle yapılan konuşmaların grup iletişimini olumsuz etkilediğini, önemli yazışmaların bazen daha başlamadan diğer yüzlerce hatta binlerce alakasız email arasında kaybolup gittiğini söyleyen MacArthur, her mesajın konu odaklı kanallardan (mesajlaşma odalarından) ve takım üyelerinden geldiği mesajlaşma platformlarını tercih eden milyonlarca kullanıcıdan biri.

Özellikle medya ve teknoloji şirketleri arasında kullanımı çokça yaygın olan bu platformlar, bilim insanları arasında da popülerliğini arttırıyor. Slack ve benzeri araçlar, dosya paylaşmak, haberleşmek ve genellikle de projelerini takip etmek için kullanılıyor. Özellikle grup üyeleri farklı kurumlarda, şehirlerde ve ülkelerdeyse, iletişimi canlı ve verimli tutmak için uygun bir ortam sağlayan bu araçlar, akıcı ve kullanımı kolay tasarımıyla birçok araştırma grubunun vazgeçilmezi haline geldi bile. Bilimcilerin toplu mesajlaşma araçlarını kullanma yollarından bazılarıysa şöyle:

BİLİMSEL MAKALE YAZIMI VE TARTIŞMALARI

Slack, MacArthur'un 60 bin insan genom dizisini içeren ExAC veritabanı üzerine yadığı bilimsel makalenin ortaya çıkmasında yadsınamaz bir rol oynamış. Ekibin sadece bu makalenin yazımı ve tartışılması için açtıkları kanal, tüm yazarların figürlerden referanslara kadar makalenin tamamına katkıda bulunmasını kolaylaştırmış. Birçok metin ve grafik, aldıkları geri bildirimler üzerinden yollandıkları birkaç saat içinde şekillendirilebilmiş. Sürecin haftalık toplantılarla yapılan tartışmalardan çok daha hızlı ve verimli ilerlediğini vurgulayan MacArthur, karmaşık ve incelikli bilimsel konularda fikir birliğine varmanın daha önce hiç bu kadar kolay olmadığı görüşünde.

BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM

Araştırmacıların, katıldıkları bilimsel toplantılarda takip ettikleri konuşmaları ve ziyaret ettikleri posterleri tartışıp aynı toplantıya katılamayan ekip arkadaşlarını bilgilendirmek için de sırf buna özel bir kanal açtıkları oluyor. Böylece diğer kanallardan akış da etkilenmiyor. Toplantı sırasında ve sonrasında sosyal programları organize etmek için de toplu mesajlaşma araçları birebir.

DENEY TAKİBİ

Gerçek zamanlı mesajlaşma ve güncelleme imkanı tanıyan bu araçlar deneylerin takibinde de kullanılıyor. Örneğin Boston'daki bir sentetik biyoloji firması, bir eklenti (plug-in) yardımıyla sürmekte olan ve tamamlanan deneylerini takip edebiliyor. Üretim sürecini gerçekleştiren ekipmanın halihazırdaki email gönderme özelliğini kullanarak bu emailleri ilgili mesajlaşma kanalına yönlendiren ekip, işlerinin kontrolü ve organizasyonu için bu platformları kullanmayı tercih ediyor.

AMACA ÖZEL EKLENTİLER

Kimi yazılım eklentileriyle kanallarınıza farklı işlevsellikler kazandırmanız da mümkün. Örneğin ortaklaşa projelerde ikinci göz kontrolleri için eşleşmeler yapabilir, çalışma sistemlerinize ve işleyişlerinize özel eklentileri kendiniz de geliştirebilirsiniz.

KATKIYA TEŞVİK

Kanallarınızda çeşitli istatistikleri takip edebilir, motive edici aşama noktaları belirleyerek ekip üyelerinizi katkıya teşvik edici yönlendirmelerde bulunabilirsiniz. Yaratıcılık size kalmış.

YAPILACAK LİSTESİ OLUŞTURMA VE TAKİBİ

Yine çeşitli eklentiler yardımıyla her bir kanalınız ve ekip üyesi için ayrı yapılacaklar listesi oluşturmanız ve bunların takibini yapmanız mümkün.

YENİ EKİP ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRME İŞLEVİ

Mesajlaşma kanallarında arama özelliği bulunduğundan, ekibe sonradan katılan üyelerin geçmiş tartışmaları izlemesi ve gündemi yakalaması gayet kolay. İlgili kanalda, geçmiş bir mesaja işaret ederek burdan itibaren okumaya başlamasını söylemek yeterli. Bu yöntem, geçmiş email tartışmalarında kaybolmak veya önemli email yazışmalarını yönlendirmeleri için diğer ekip üyelerini beklemekten çok daha kolay. Dahası ekibe katılmak, işbirliğinde bulunmak veya işleyişinizi daha yakından tanımak isteyen adayları açık kanallarınızdaki yazışmalara yönlendirebilirsiniz.

RAHATLAMAK İÇİN

Her paylaşım platformu gibi, ekip üyelerinizle sohbet edip iş arkadaşlarınıza özel eğlenceli paylaşımlar yapmak için de bu araçları kullanabilirsiniz.

REVAÇTAKİ PLATFORMLAR

Bahsi geçen tüm özellikleri ayrı ayrı araçlar yardımıyla gerçekleştirmek elbette mümkün. Ancak hepsini bir arada ve kullanıcı dostu bir şekilde sunan toplu mesajlaşma platformlarını tercih edenlerin sayısı gittikçe artıyor. Bu platformlar arasında Slack en yaygın olarak kullanılan ücretsiz toplu mesajlaşma araçlarından biri. Ancak açık kaynak kodlu olmaması nedeniyle yine birçok ekip tarafından tercih edilmiyor. Mattermost, Rocket.Chat, Let's Chat ve Zulip gibi açık kaynak kodlu alternatifler de Slack'in sunduğu işlevselliklere büyük ölçüde sahip, her birinin kendi artıları ve eksileri bulunuyor. Ayrıca GitHub ile arasındaki güçlü bütünlük ve uyum nedeniyle yazılımcılar arasında yaygın olarak kullanılan Gitter'ı da unutmamak lazım. Siz de kendi bilimsel çalışmalarınıza ve ekip dinamiklerinize uygun olan platformu seçip bu güçlü iletişim araçlarını deneyebilirsiniz.


Bu yazı Nature dergisinin haber portalında yayınlanan “How scientists use Slack” makalesinin serbest çevirisidir.