Tayyip Erdoğan uyduruyor: Kolomb Küba'da cami mi gördü?

Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kristof Kolomb'un Küba'yı keşfettiğinde burada bir cami gördüğünü iddia etti. Bu iddia, baştan aşağı uydurma.

Haber Merkezi

Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika kıtasını ilk keşfedenin Kristof Kolomb değil, Müslümanlar olduğunu ileri sürdü.

Erdoğan, daha da ileri giderek, Kolomb'un Küba'yı keşfetmesiyle ilgili şu hikayeyi anlattı:

"Latin Amerika’nın İslam’la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti. 1178'te Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştı. Kristof Kolomb anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahseder. Ben şimdi Küba’lı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler. Yani Kolomb daha Amerika kıtasını keşfetmeden İslam dini kıtada inkişaf etmiş, yayılmıştı."

KOLOMB CAMİ GÖRDÜ İDDİASININ KAYNAĞI
Amerika kıtası, yalnızca Avrupa ve Afrika merkezli taraflı bakışların çilesini çekmiyor. Özellikle 1990'lı yılların sonuna doğru, bazı İslamcılar da bu eski kıtayı sağından solundan çekiştirmeye başladı.

Bunlardan en ünlüsü, Dr. Youssef Mroueh. As-Sunnah Foundation of America isimli bir kuruluşta araştırmacı olan Mroueh, Kristof Kolomb'un Küba'da bir cami gördüğünü "kabul ettiğini" iddia etti. Yıl, 1996'ydı.

Mroueh'in iddiasına göre, 21 Ekim 1492 Pazartesi tarihinde Kolomb, Küba'nın kuzeydoğu sahilindeki Gibara'dan geçerken, güzel bir dağın tepesinde bir cami görmüş.

Mroueh, bu iddiasına kaynak olarak Nigel Davies'in 1979 yılında yazdığı Voyagers to the New World kitabı. Davies'in bu kitabında trans-Atlantik bağlantı teorilerini çürütmeye çalıştığı belirtiliyor. Diğer bir kaynak ise Ivan van Sertima. Konuyla ilgili kendi blogunda bir yazı yayımlayan Jason Colavito, bu atıf için de kaynak bulamadığını söylüyor.

KÜLLİYEN YALAN
Colavito, Mroueh'in iddiasındaki yanlışları sıralıyor: Birincisi 21 Ekim 1492, Pasartesi gününe denk gelmiyor. Bahis konusu olayın geçtiği tarih 29 Ekim 1492 Pazartesi. 

Kolomb ve tayfası, "San Salvador" adını verdikleri bir nehir yakınında yelken açmışlar. Kolomb, ilk deniz yolculuğunun seyir defterinde, olayı not düşüyor.

Tarihçiler, Kolomb'un tarif ettiği bölgenin Gibara değil, Bariay olduğunu düşünüyorlar.

Bartolome de las Casas, Kolomb'un seyir defterinden aktarıyor:

"San Salvador adını verdiği nehirin ve limanın konumu hakkında yorum yaparken, oradaki dağları Pena de las Enamoradas gibi yüce ve güzel olarak betimler. Ve içlerinden bir tanesinin zirvesinde, zarif bir camiye benzeyen küçük bir tepe daha vardır."

Kolomb'un Küba'da cami gördüğüne dair bu yalan bilgi, internetin en ücra köşesindeki İslamcı sitelerde bile bulunabilir.

Muhtemelen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aklıevvel bir danışmanı, Latin Amerikalı din alimleri toplantısı vesilesiyle Google'e sorarak bu bilgiyi "keşfetti."

Erdoğan'a ise bu yalan bilgiyi yeni uydurma bilgilerle süslemek ve "Küba'ya cami çok yakışır" sözünü etmek kaldı.