Zika'da gözlemlenen mikrosefali, buzdağının sadece görünen kısmı

Zika'nın bebeklerde mikrosefaliye, yani anormal küçük beyin hacmine yol açtığı gösterilmişti. Yeni yapılan bir çalışmaya göre enfeksiyon gelişen bebek beyninde düşük hacmin ötesinde yapısal hasarlara yol açıyor.

Iraz Akış - bilimsoL

Brezilya'dan araştırmacıların, Tel Aviv Üniversitesi ve Boston Çocuk Hastanesi ile birlikte yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre, Zika salgınlarında yaygın olarak görülen mikrosefali, hastalığın beyinde oluşturduğu değişikliklerden sadece biri. Çalışmanın sonuçları beyinde en çok etkilenen bölgeleri ve hasarın boyutunu gösteriyor.

Çalışmada zika virüsü ile enfekte 30 hamile kadın, 31 fötus ve 45 yenidoğan, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrason teknikleriyle incelendi. Araştırmacılar çalışmanın, gelişmekte olan merkezi sinir sistemindeki nörolojik değişikliklerin derecesini belirlemek ve fötus ile yenidoğanlardaki farklı beyin hasarlarını tanımlamak açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

Zika virüsü ile enfekte fötus ve yenidoğanların beyinlerinde, Toksoplazmoz, Rubella, Sitomegalovirüs ve Herpes enfeksiyonlarından farklı yapıda kortikal hasarlar ve beyindeki beyaz ile gri maddenin bağlantı noktasında değişiklikler gözlemlendi.

Hastalarda beyin hacmindeki küçülmeye kortikal gelişim bozukluklarının da eşlik ettiği görüldü. Ayrıca sıvı ile dolu olan beyin boşluklarında genişleme (ventikülomegali) tespit edildi. Hemen hemen tüm bebeklerde baş çevresinin normal değerlerin altında olmasına karşın, baş çevresi normal ölçülerde olan bebeklerde de ciddi derecede ventrikülomegali bulgusuna rastlandı.

Beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki iletişimi sağlayan sinir demetlerinden oluşan "corpus callosum" bölgesindeki anomalilere ek olarak, nöronların beyinde doğru bölgelere hareket etmediği yani nöronal göçte de kusurlar olduğu elde edilen bulgular arasında.

Araştırmacılar ileriki çalışmalarda, elde edilen morfolojik bulguları, klinik ve immunolojik verilerle ilişkilendirmeyi hedefliyorlar. Ayrıca anne ve bebeklerin enfekte olduğu ortamlara ait verileri de çalışmaya dahil etmeyi planlıyorlar. Devam edecek çalışmada Zika virüsünün doğum öncesi ve sonrası dönemlerde beyin olgunlaşmasına etkileri araştırılacak.


İlgili makale: Patricia Soares de Oliveira-Szejnfeld vd., 2016, Radiology, "Congenital Brain Abnormalities and Zika Virus: What the Radiologist Can Expect to See Prenatally and Postnatally", dx.doi.org/10.1148/radiol.2016161584

https://www.facebook.com/BilimsoL/

https://twitter.com/Bilim_soL