Yeni organımız: Mezenter

Limerick Üniversitesi’nden bilim insanları çalışmaları sonucunda bağırsaklarda bulunan ve mezenter olarak adlandırılan yapıyı, organ olarak yeniden sınıflandırdı.

bilimsoL

İnsan vücudunda 78 farklı organ var. Ancak bu sayı 79’a çıkabilir. Çünkü İrlanda, Limerick’teki Üniversite Hastanesi’ndeki araştırmacılar mezenterin (bağırsaklarda bulunan bir yapı) tam teşekküllü bir organ olarak yeniden sınıflandırılması gerektiğini söylüyor.

 “Yeni bir organ keşfedildi” şeklinde gündeme gelen gelişme, aslında bir keşiften ziyade, vücutta tanımlanmış bir dokunun organa yükseltilip yeniden sınıflandırılmasını içeriyor. Çünkü mezenter bir yüzyılı aşkın bir süredir zaten anatomi kitaplarında bulunuyor. Fakat bugüne kadar ince ve kalın bağırsakları karın duvarına bağlayan bu iki duvarlı membran tabakasının, bölgede yayılmış ve birbirine bağlı olmayan parçalanmış bir dizi farklı doku olduğu düşünülüyordu. Hatta Leonardo da Vinci, 1508’de mezenteri tarif etmiş ve ilginç bir şekilde başka hiçbir zarı tek bir yapı olarak tanımlamamıştı.

İrlanda’da Limerick Üniversitesi’nde cerrahi profesörü olan J. Calvin Coffey ve ekibi, 2012 ve 2014 yıllarındaki çeşitli çalışmalarında mezenteri daha yakından bakmaya başladı. Ekip kolorektal cerrahi geçiren hastalarda ve kadavralarda mezenteri inceleyen daha yeni çalışmalarında aslında bu ‘organ’ın parçalı değil, sürekli bir doku şeridi olduğunu buldu. Coffey, Lancet Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisi’nin son sayısında mezenter üzerine devam eden çalışmalarına dayanarak bu yapının aslında neden bir organ olduğunun sebeplerini ortaya koydu.

Coffey, "Anatomide 100 yılı aşkın bir süredir ortaya konulan parçalı zarların bir dizisi şeklindeki anatomik tanım yanlıştı. Başka bir deyişle farklı mezenterler bağırsağın farklı kısımlarıyla ilişkilendirildi. Bu organ parçalanmış ve karmaşık değil. Tamamen bir sürekli yapı. Şu anda, vücudumuzda bugüne kadar olduğu gibi tanınmamış bir organımız olduğunu söylüyoruz. "diye açıklıyor.

Coffey, mezenterin anatomisi ve yapısı tanındıkça, bilim insanlarının organın fonksiyonlarının nasıl olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmeye odaklanabileceğini, ayrıca mezenter ile ilişkili hastalıkları da öğrenebileceklerini söylüyor. Mezenterin fonksiyonu tam olarak anlaşılabildiğinde anormal işlevler ve dolayısıyla hastalıklar da tespit edilebilecek.

Makaleye göre, mezenterin sürekli doğası, örneğin, hastalığın karının bir bölümünden diğerine yayılması için bir araç görevi görebilir. Makaledeki yazarlar hastalığın çalışılmasına ek olarak, araştırmacıların cerrahiye yeni yaklaşımlar için de mezentere bakabileceklerini vurguluyor.  

Kaynaklar:

http://www.smithsonianmag.com/smart-news/theres-new-organ-human-body-180...

http://www.livescience.com/57370-mesentery-new-organ-identified.html