Melanoma tipi cilt kanserini önlemek için cildinizi kontrol edin

Yoğun olarak güneş ışınlarına maruz kaldığımız yaz ayları için önemli bir uyarı: Yeni oluşan benlerin erken tanısı ile melanoma tipi cilt kanseri türüne karşı önlem almak mümkün!

Hayat Nesin - bilimsoL

Ben olarak bilinen cilt lekeleri, normal şartlarda yuvarlak, kahverengi ve simetrik yapıdadırlar. Bu yapılar değişmeye bağladığında, bir an önce önlem alınması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki bu değişiklikler ölümcül melanoma tipi cilt kanserinin habercisi olabilir.

Melanoma cilt kanseri varolan benlerin kanserleşmesinden çok, %70 oranında yeni oluşan cilt lekelerinden (benlerden) kaynaklanıyor. İşte bu yüzden de cildinizi gözlemlemeniz oldukça önemli.

Özellikle UV ışınlarının (en büyük kaynağı güneş ışınlarıdır) tetiklediği cilt yanıklarının sebep olduğu bu hastalıktan korunmanın en büyük yolu güneşten korunmak.

Melanoma, cilt kanserleri arasında görece daha seyrek karşılaşılan bir tip ama öldürücü potansiyeli diğer tiplerden daha yüksek. Diğer cilt kanserleri, örneğin bazal hücre karsinoması, deri hücrelerinin kanserleşmesinden doğuyorlar ve vücuda yayılma (metastaz) potansiyelleri düşük. Melanoma ise tendeki pigmenti üreten hücrelerin kanserleşmesinden doğuyor.

Melanoma cilt kanseri tedavi edilmezse ölümcül olabilmesine karşın, erken tanı ve tedavi ile önlenebilmekte. Bu sebepten dolayı vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri fark etmeniz erken tanı için önemli. Vücudunuzda bulunan benlerinizi incelerken 4 temel kuralı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Asimetri: Normal bir ben simetrik, yuvarlak şekildedir. Simetrisi bozulmuş lekelerin varlığı tehlike işareti.
Sınırlar: Lekenin etrafındaki sınırlar düzenli yapıdadır. Düzensiz ve topak topak-pütürlü- ben sınırlarının gözlemlenmesi tehlike işareti.
Renk: Ben rengi tek bir renk olmalıdır, kırmızı, siyah ya da geçişli renklerin olması tehlike işareti.
Büyüklük: Vücut lekeniz 6 mm (ortalama bir mercimek büyüklüğü) boyutundan küçük olması gerekiyor.

Özellikle sıcak bir yaz döneminin ardından, yukarıda sıralanan 4 maddeyi göz önünde bulundurarak benlerinizi kontrol etmeniz ve ortalama 4-6 haftada bir vücudunuzu gözlemlemeniz faydalı olur.

Bahsettiğimiz gözlemleri bir dermatolog eşliğinde çıkartılan leke haritanız ile ya da kendi kendinize yapmanız mümkün. Kendi kendinize yapabilmenizin en kolay yolu vücudunuzun ön tarafını bir ayna yardımı ile, arka tarafı için ise partnerinizden alabileceğiniz ufak bir yardım olabilir. Bu taramalar için en sık kullanılan ve kabul gören yöntem ise vücudunuzun bölümlerini fotoğraflamak ve belirli dönemler fotoğrafları karşılaştırmaktır. Böylelikle oluşan yeni lekeler belirlenebilir ve önlem olarak bir dermatolog görüşü alınabilir.

Kaynaklar:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/319173.php
http://www.popsci.com/most-melanomas-come-from-new-growths-not-existing-...
http://www.medicalnewstoday.com/categories/melanoma