Evcil hayvan beslemek bebekler için zararlı mı?

Çocuk sahibi olmayı planlıyor ama beslediğiniz kedi köpeğin bebeğinize zararlı olacağını mı düşünüyorsunuz? Bu konuda yalnız değilsiniz ama bilim insanları aksini düşünüyor.

bilimsoL - Özgür Genç

Konu çocuk yetiştirme olunca efsanelerle gerçekler birbirine karışabiliyor.

İkilemde kalan ebeveynlere doğru bilgi vermek özellikle çocuk doktorlarının ve genel olarak da bu alanda araştırma yürüten bilim insanlarının öncelikli görevi. Gelişen veri toplama yöntemleri, güncellenen veribankaları toplum içinde sağlık alanındaki yönelimleri anlamayı kolaylaştırıyor.

Belirli bir toplumdaki geleneklerin, yaşama tarzının, beslenme alışkanlıklarının gelişim üzerindeki etkisini ölçmek bu anlamda oldukça kolay hale geliyor.

Son dönemde yapılan bir çalışma, halk arasında oldukça popüler olan bir konuya parmak basıyor: Bebek bekleyen ya da bebekli ev ortamlarında evcil hayvan beslemek yararlı mı zararlı mı?

HER ŞEYİN BAŞI MİKROPLAR 

Öncelikle belirtmek gerekirse, her şeyin başı mikroplar. Mikrop denilince akla zararlı canlıların gelmesi kelimenin dilimizdeki kullanımından kaynaklanan bir anlatım hatası. Mikrop, gözle görülemeyen canlı anlamına geliyor. Bu canlılar gözümüze temiz görünen ortamlarda, bembeyaz çarşaflarda ya da masmavi sularda da cirit atıyor. Daha ötesi, mikroplar vücudumuzdaki organların içinde bulunuyor, işlevlerine katkıda bulunuyor.

Dolayısıyla vücudun mikroplarla tanışması, gelişim ve bağışıklık sistemi için önem taşıyor. Özellikle sindirim sisteminde yer alan mikroplar canlı gelişiminde rol oynuyor. Vücuttaki mikroplar, gebelik yaşına, doğum şekline (normal doğum ya da sezaryan), beslenme yöntemine (emzirme ya da hazır mama) ya da antibiyotik kullanımına göre çeşitlilik gösteriyor. Bu durumda mikrop taşıyıcı ortamlara daha yakın olmak vücudun mikrop ihtiyacını karşılıyor olabilir. Aynı şekilde, farklı canlı türleriyle temas halinde olmak da vücuda mikrop girişini kolaylaştırıyor.

EVCİL HAYVANLAR VE BEBEKLER

Evcil hayvanların mikrop barındırma konusunda oldukça zengin bir repertuvara sahip olduğu söylenebilir. Bu mikropların ev ahalisine taşınacağı da açık bir gerçek. Mikrop korkusuyla yaşayan ebeveynler bu durumdan endişeli olabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler kedi ve köpeklerini kapı önüne koymayı ciddi ciddi düşünüyor.

Kanada’da 3-4 aylık 746 bebekten dışkı örnekleri toplayan araştırmacılar, evcil hayvan barındırmanın sindirim sistemindeki mikropların yaşamalanı oluşumuna olan etkisini incelediler. Sonuçlar, daha önceki gözlemleri destekler nitelikteydi. Grup içerisinde gebeliğin son 3 ile 9 ayı arasında ya da doğumdan 3 ay sonra evcil hayvan sahibi olan bireyler yer aldı. Tüm örneklerde, doğum öncesi ya da sonrasında evcil hayvan barındıran ailelerin çocuklarında Oscillospira ve Ruminococcus adlı mikroorganizmaların oranında artış gözlendi.

Özellikle bu iki mikroorganizma türü alerjik hastalıklara ve obeziteye karşı vücudun geliştirdiği korunma refleksinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Evcil hayvan besleyen ailelerde bu canlıların artış göstermesi obezite ve alerjik hastalıklara karşı evcil hayvan besleme yanlısı kesimi bir sıfır öne geçirmiş oldu.


Kaynak: Hein M. Tun, Theodore Konya, Tim K. Takaro, Jeffrey R. Brook, Radha Chari, Catherine J. Field, David S. Guttman, Allan B. Becker, Piush J. Mandhane, Stuart E. Turvey, Padmaja Subbarao, Malcolm R. Sears, James A. Scott, Anita L. Kozyrskyj. Exposure to household furry pets influences the gut microbiota of infant at 3–4 months following various birth scenarios. Microbiome, 2017; 5 (1) DOI: 10.1186/s40168-017-0254-x