Diyet yapmak DNA hasarını azaltarak yaşlanmayı yavaşlatıyor

Nature'da geçen hafta yayımlanan bir çalışma, az yemenin uzun vadede sağlığı nasıl iyileştirdiği ve ömrü uzattığı konusunda yeni veri sunuyor.

Mehmet Somel - bilimsoL

Kalorik kısıtlamanın, yani normalde canlının yiyeceğinden %30 daha az kalori almasının mayalardan sineklere ve farelere kadar çok sayıda canlıda normal ömrü uzattığı biliniyor.

Yeni çalışmada ise DNA hasarını tamirle görevli bir proteini mutasyonla bozulduğu için hızlı yaşlanan bir farenin, kalorik kısıtlamadan beklenmedik şekilde fayda gördüğü gösterildi.

Normalde 4-6 ay içinde ölen mutant fareler, bunun üç katı yaşayabildiler. Hücrelerinde DNA hasarının daha az biriktiği görüldü.

Zaten mutasyon yüzünden stresli olan farelerin kalorik kısıtlamadan bu denli faydalanacakları tahmin edilmiyordu.

Hollanda'da Rotterdam'da yürütülen araştırmanın sonuçları, insanda hızlı yaşlanma hastalarına dönük terapiler açısından da umut verici. Zira farede mutasyona uğrayan genler insanlarda da mutasyona uğrayabiliyor ve bu hızlı yaşlanma sendromlarından birine yol açıyor. DNA hasar tamirinde rol oynayan NER mekanizması proteinlerinden biri çalışmayan hastalar genelde 20'lerinde yaşamlarını yitiriyor.

Vermeij vd, 2016, Nature, "Restricted diet delays accelerated ageing and genomic stress in DNA-repair-deficient mice", doi:10.1038/nature19329