Acısız ağız içi̇ aşı geliştiriliyor

Aşçıların da dediği gibi, kalite kadar sunum da önemlidir. Bu ilkeyle yola çıkan araştırmacılar aşılamada yeni bir teknik geliştirdi. Jel içerikli tablet şeklinde olan bu aşı, acısız bir şekilde içeriğini ağız içi mukozal dokuya spreyleme yoluyla gönderebiliyor. Ağız içi dokuda bağışıklık sağlayan teknik, özellikle ağız, burun veya genital bölgelerden vücuda giriş yapan AIDS, grip ve insan…

Damla Kaptan - bilimsoL

Enjeksiyon yoluyla tatbik edilen aşıların aksine, bu yeni çeşit “mikrojet aşı” olarak tabir edilen aşıları uygulamak için herhangi bir tecrübeye sahip olmanız gerekmiyor. Kapsül seklinde olan jel tabletin iki ayrı kompartımanı bulunuyor. Dışta bulunan kompartıman suyla dolu iken, içerdeki iki kompartımandan biri aşının içeriği olan proteini, diğeri ise sitrik asit ve sodyum bikarbonattan oluşan bir karışımı içeriyor.

Kapsülü ağzınıza yerleştirmeden önce parmaklarınızla sıktığınızda, dış bölümde bulunan su, iç bölümdeki sitrik asit ve sodyum bikarbonat ile karışıyor ve basit bir kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıkan karbon dioksit sayesinde diğer bölümde bulunan proteini bir piston vasıtasıyla minik bir açıklıktan dışarı yüksek basınçla püskürtüyor.

Domuzlar ve tavşanlar üzerinde yapılan klinik deneylerde püskürtmeli kapsül tekniği ile uygulanan ağız içi aşısının, ağız içine direk damlatma ile yapılan uygulamaya göre 7 kat daha etkili bir şekilde ağız içi dokusuna nüfuz ettiği gözlemlenmiş.

Daha da önemlisi bu uygulamada, enjeksiyon aşılara kıyasla üç kat daha fazla bağışıklık sağlanabiliyor. Bu konudaki en önemli soru ise, şu ana kadar hayvanlarda yapılan deneylerin insanlarda da aynı verimi sağlayıp sağlamayacağı. Hayvanlar ve insanlar arasında ağız dokusunda önemli farklılıklar bulunuyor. Özellikle insanların ağzında bulunan bağışıklık hücrelerinin domuz ve tavşanlara oranla sayıca daha az olması, bu aşının işe yarayıp yaramayacağı konusunu tartışmaya açık hale getiren önemli sebeplerden biri. Bir diğer soru ise, her insanın ağız içi dokusunun farklı olması nedeniyle aşının herkeste aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği.

İnsana evrimsel olarak en yakın canlı olan primatlarda denenmeye başlayacak olan uygulama, bütün bu soru işaretlerine rağmen umut vadediyor. En önemlisi; uygulaması kolay olan bu teknik ile, aşılama dünya çapında daha yaygın hale getirilebilir ve birçok hastalığın önüne geçilebilir.

Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2017/03/high-pressure-spray-delivers-vacc...