3D yazıcıyla üretilen yumurtalık, kısırlık için umut olabilir

3D yazıcı ile üretilen yumurtalık implantları aracılığıyla doğurganlığı sağlanan infertil farelerin sağlıklı yavru fareler doğurması, kanser tedavisi sırasında üreme sistemleri zarar gören ve çocuk doğurmak isteyen genç kadınlar için umut ışığı olabilir.

3D yazıcı ile üretilen yumurtalık implantları aracılığıyla doğurganlığı sağlanan infertil farelerin sağlıklı yavru fareler doğurdukları gösterildi.

Araştırmacılar, olgunlaşmamış yumurta hücreleri içeren küçük, sıvı tutan foliküllerle doldurulan, jelatinden yapılmış iskeletleri 3D teknolojisi ile basarak sentetik yumurtalık yarattılar. 

Cerrahi yöntemle yumurtalığı alınmış olan farelerde yapılan testlerde, implantların bir hafta içinde kan dolaşımına katıldığı ve jelatin yapı içerisinden, üretilmiş olan yumurtaların gözeneklerden salıverildiği gösterildi. 

Kanser tedavisi sırasında üreme sistemleri zarar görmüş olan genç kadınlarda yapay yumurta üretimi konusunda bir adım daha atılmış oldu. 

Chicago Nortwestern Üniversitesi’nden Teresa Woodruff; “Umarız bu biyoprotezler bir gün gerçekten geleceğin yumurtalıkları olur. Projenin amacı kanser tedavisi görmüş olan genç hastalarda endokrin sağlığını ve doğurganlığı tekrar sağlamak” dedi. 

Yapay yumurtalık implantasyonundan sonra çiftleştirilen fareler, üçü implantlardan salınan yumurtalar sayesinde yavruladı. Yavru fareler anne sütüyle beslendi ve sonrasında sağlıklı yavrular vermeye devam etti. 

Nature Communications dergisinde çıkan yazıda, araştırmacılar yumurta implantları için bastıkları jelatin şeritlerden oluşan kafesli yapıları nasıl elde ettiklerini anlattılar. Yapılardaki gözeneklerin konumu, boyutları, düzinelerce folikül tutacak ve implantların kan damarlarına bağlanmasını sağlayacak şekilde dikkatlice kontrol edildi. Böylece, normal yumurtlamada olduğu gibi olgunlaşan yumurtaların normal bir şekilde implantlardan salınması sağlandı.

KANSER TEDAVİSİ SONRASINDA ÖNEMLİ OLABİLİR

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve yüksek radyasyon kadınlarda yumurtalıkların bir kısmını veya tamamını yok ederek erken menopoza ve kısırlığa neden olabilir. Donmuş yumurta dokusu sayesinde kısırlık tedavisinde bir takım başarılar elde edilirken, bu implantlar da çocuklukta sağlıklı dokuları depolanmamış olan kişilerde tedavi edici olabilir. 

Farelerde yapay yumurtalık üzerine daha önce de yapılmış çalışmalar olmakla birlikte, bu çalışma yapay yumurtalık üretimi için 3D teknolojisinin kullanıldığı ilk çalışma olma özelliğini taşımakta. Bununla beraber, bu yaklaşımın insanda işe yarayıp yaramayacağı konusunda soru işaretleri sürmekte. 

3D teknolojisindeki bu gelişmeler, hastalara direk olarak implante edilebilen uzuvların yapımına olanak tanıyarak tıbbın bazı alanlarında gelişmeye neden olmaktadır. Geçen yıl Güney Koreli cerrahlar ayağından tümör çıkarılmış olan bir hastaya 3D teknolojisi sayesinde yapay topuk nakli gerçekleştirdiler. 

Aynı zamanda Kuzey Carolina’daki araştırmacılar, canlı doku ile bağlı 3D baskı yapılarıyla, kulak, çene kemiği ve iskelet kasları yaptıklarını duyurdular. Aynı yöntem ile, sentetik organ yapımı için hayati önem taşıyan vasküler ağ elde etme üzerine çalışan gruplar da mevcut.