Öğrencilerden MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nde evrim dersi

ODTÜ BİYOGEN Topluluğu, MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nde insan dahil tüm canlıların evrimsel tarihini anlattıkları bir tur düzenledi. MTA yetkililerinin engelleme çabası işe yaramadı.

bilimsoL

Maden Tetkik Arama Kurumu'na (MTA) bağlı, Ankara'da bulunan Müze'de insan evrimiyle ilgili bölüm tadilat gerekçesiyle geçen ay kaldırılmıştı. Bölümün daha önce Milli Gazete gibi dinci basının hedefi olmuş olması, ayrıca Müze'de yalnızca bu vitrinin kaldırılmış olması, tadilatın yalnızca bahane olduğu şüphesi uyandırmıştı.

Bir dizi öğrenci topluluğu, dernek ve meslek kuruluşu, vitrinin geri konması için yakın zamanda bir kampanya başlattılar.

Kampanya kapsamında ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu (BİYOGEN) Tabiat Tarihi Müzesi Rehber Grubu, 29 Mayıs Pazar günü 12:00'de Müze önünde buluşarak beraber gezi çağrısı yapmıştı.

Geçtiğimiz yıllarda düzenledikleri etkinliklerin parçası olarak yüzlerce insana müzeyi gezdiren grup, kaldırılan vitrindeki içeriğe ait görselleri de yanlarında getirmişlerdi.

Ancak BİYOGEN üyeleri ve çağrıya icabet eden öğrenci ve vatandaşlar, Müze kapısında polis engeliyle karşılaştı. Özellikle Çevik Kuvvet polisi getirilmiş olması, müze gezisine gelen katılımcıları şaşırttı.

MTA yetkilileri, ismini açıklamadıkları bir merciin kararı uyarınca grubun bir arada içeri alınmayacağını, ayrıca BİYOGEN üyelerinin müze turunda kullanmak üzere getirdikleri primat soy ağacı ve insan göç yollarını tasvir eden görselleri sokamayacaklarını açıkladılar.

Yaşanan tartışma sırasında bir yetkilinin "müzenin eğitim mekanı olmadığı" açıklaması katılımcıları daha da şaşırttı.

Engelleme girişimine rağmen BİYOGEN üyeleri ve katılan vatandaşlar Tabiat Tarihi Müzesi'nde planladıkları şekilde müze gezilerini gerçekleştirdiler. Müzenin zengin materyalinin biyoloji, genetik ve antropoloji öğrencileri tarafından sunulduğu turun sonunda, insan evrimiyle ilgili görseller de sosyal medya aracılığıyla katılımcılarla paylaşıldı.