Kılıç dişli kedilerin ayak izi fosilleri Bengal kaplanlarının patilerinden daha büyük

Arjantin’de bulunan ayak izi fosillerinin sahibinin günümüzdeki Bengal kaplanından yüzde 20 daha ağır olduğu belirtildi.

bilimsoL

Arjantin’deki ünlü fosil koleksiyonuna, şimdiye kadar rapor edilen ilk kılıç dişli kedi olan Smilodon’un ayak izleri katıldı. Geçen yıl keşfedilen dört izin, Bengal kaplanınkilerden daha büyük olduğu belirtildi. Bir pati boydan boya 19,2 cm olarak ölçüldü. Bu da yaklaşık olarak parmaklar dahil yetişkin bir insan eli boyuna denk geliyor.

Yaklaşık 50 bin yıl önce, buz çağının sonundan kalan izler, muhtemelen küresel su seviyesi çok düşükken yapılmış. Geçen ay 30. Arjantin Vertebralı Paleontoloji Toplantısı’nda yapılan açıklamaya göre, Arjantin, Miramar’ın yakınındaki dalgaların böldüğü sahilde yer alan izlerin bulunduğu alan, şimdi, denizden 5 km mesafede bulunuyor.

Uzmanlar antik ayak izlerinin muhtemelen S. populator tarafından yapıldığını ve bu türün bugün sadece Güney Amerika’da yaşayan Bengal kaplanınkinden yaklaşık yüzde 20 daha ağır olduğunu belirtti. Bunlar La Brea Tar Çukuru’ndaki kılıç dişli kedilerden olan ve daha iyi bilinen S. fatalis’in akrabaları.

Ancak hayvanlar tarafından yapılan ayak izleri gibi fosilleri türleriyle tam olarak bağlantılandırmak çok zor olduğundan, eskiden beri süregelen bilimsel geleneğe göre yeni keşfedilen izler, onların kendi türlerinin adlarını alacaktır. Bundan yola çıkarak incelemeyi yapan ekip, bulunan türün isminin Yunanca’da “Miramar’dan Smilodon” anlamına gelen Smilodonichnum miramarensis olması gerektiğini söylüyor.


Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2016/06/first-fossil-footprints-saber-too...