Japonya 2018'de Ay'a insansız araç yollayacağını açıkladı

Japonya'nın uzay kuruluşu, 2018 yılında Ay'a insansız araç yollayacaklarını açıkladı. Plan başarılı olursa, Japonya; ABD, Çin ve Sovyetler Birliği'nin ardından Ay'a araç yollayan 3. devlet olacak.

Dış Haberler

Japonya'nın uzay kuruluşu JAXA, 2018 yılında Ay'ın yüzeyine insansız araç indirileceğini açıkladı. Gazetecilere konuşan JAXA sözcüsü, bunun bir başlangıç adımı olduğunu söyleyerek, daha onaylanması gereken pek çok prosedür olduğunu da belirtti. Japon medyası Ay'a gitmenin 83.4 ila 125 milyon dolar arasında maliyeti olacağını açıklarken, JAXA sözcüsü Çihito Onda da bu tahminleri doğruladı.

Ay'a gönderilecek araçta kraterleri tanımlamak için yeniden programlanmış bir yüz tanımlama yazılımı olacağı belirtilirken, Japonya'nın bu kararı Çin ve Hindistan'ın uzaya yaptığı yatırımlara cevap olarak yaptığı da düşünülüyor. Çin Ay'ın yüzeyine bir araç indirmeyi başarmış, Hindistan ise Mars'ın yörüngesine bir uydu yerleştirmişti.

Eğer Japonya Ay'a araç göndermeyi başarabilirse, ABD, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve  Çin'in ardından bunu yapabilen 4. devlet olacak.