İkizlik biraz da annenin genlerinde

Dünyada 100 doğumdan bir ila dördünde çift yumurta ikizleri doğuyor. Binlerce kişilik bir taramayla ilgili iki gen bulundu.

Mehmet Somel

Çift yumurta ikizi olan kadınların kendilerinin de çift yumurta ikizi doğurmaya meyilli oldukları biliniyordu. Yani çift yumurta ikizi sahibi olmak, çevresel ve rastgele faktörlerin yanısıra, kısmen annenin genleri tarafından belirleniyordu. Ancak genetik etki küçük olduğu için, ilgili genler daha bulunamamıştı.

American Journal of Human Genetics dergisinde yeni yayınlanan bir çalışma, yaklaşık 2000 ikiz annesi ve 13000 kontrol bireyi (tek doğuran veya tek yumurta ikizi doğuran anneler) inceledi. Bu 15 bin kişinin genom çapında DNA dizileri karşılaştırıldı. Çift yumurta ikizi annelerde, kontrollere göre daha sık görülen aleller (DNA tipleri) tespit edildi.

Çalışmada Hollanda, ABD, Avusturalya ve İzlanda'da, onbinlerce kişiye ait demografik, tıbbi ve genetik veriyi sistematik toplayan doku ve veri bankaları kullanıldı. Bu çapta geniş ve sistematik doku ve veri bankaları Türkiye'de daha mevcut değil.

Çalışmada ikiz doğurmakla bağıntı gösteren iki DNA farklılığı bulundu. Bunlardan biri, folikül stimüle eden, yani yumurtlamayı tetikleyen FSH hormonu geninin yakınında bir mutasyondu. Mutasyonun, hormonun seviyesini artırdığı da gösterildi.

Beyinde üretilen bu hormonun yüksek seviyede olmasının birden fazla yumurtanın olgunlaşmasına yol açtığı biliniyordu. Ayrıca bu DNA tipinin ergenlik ve menopoz yaşlarını bir miktar erkene çektiği de görüldü.

Haberin devamı için tıklayınız.