Google kendi kendine öğrenen bilgisayar üretti

İnternet devi Google'a ait olan DeepMind şirketi, kendi başına öğrenebilen ve bazı video oyunlarında insanları yenebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi.

Üretilen bu yapay zekaya ilişkin Nature dergisinde yer alan bilgilere göre bu tip bilgisayar performansı gelecekte günlük yaşamdaki bazı işleri çözmenin yolunu açacak.  Ama aynı zamanda yoğun veri kapasiteleri ile iklim ve sağlık gibi büyük sorunların ele alınmasına da dahil olabilecekler.

Londra'da bir basın toplantısı düzenleyen DeepMind şirketinin kurucularından Demis Hassabis, "İlk kez tecrübeden hareketle doğrudan öğrenme, ve ardından da büyük ölçekte zorlu işlere hakim olma yeteneğine sahip eşsiz bir genel öğrenme sistemi kuruluyor" dedi.

2014 yılında Amerikan internet devi Google tarafından satın alınan İngiliz şirket DeepMind, nöron ağlarının işleyişinden esinlenen mekanizmalarla birçok bilişim öğrenme tekniğini birleştiren bu yeni sistemin becerilerini ortaya koydu.

Nature'a göre DQN yani "deep-Q-network" olarak adlandırılan yapay zeka, tecrübelerden hareketle tek başına bir çok video oyununu öğrenebildi. Öyle ki birçok oyunda insanları bile geçebildi.

Japon Atari şirketi tarafından üretilen, başta Space Invaders ve Breakout olmak üzere 29 klasik oyunda tecrübeli bir oyuncu da yapay zeka tarafından alt edildi. Ancak diğer 20 oyuncu karşısında şimdilik daha az bir performans sergiledi.