Evrimsel biyologlar MEB'in hatalı testine dava açıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde 'Kazanım Kavrama Testleri' adı altında yayımlanan testteki iki soruya dava açılıyor. Soruların birinin hatalı, diğerinin 'biyolojiyle alakasız' olduğunu savunan evrimsel biyologlar, Milli Eğitim'e dava açmaya hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde 'Kazanım Kavrama Testleri' adı altında yayımlanan testteki iki soruya dava açılıyor. Soruların birinin hatalı, diğerinin 'biyolojiyle alakasız' olduğunu savunan evrimsel biyologlar, Milli Eğitim'e dava açmaya hazırlanıyor. 

37 numaralı "Kazanım Kavrama Testi"nin iki sorusundan birinin hatalı, diğerinin biyoloji bilimiyle ilgisiz olduğunu savunan evrimsel biyologların itirazı Evrim Ağacı adlı Twitter hesabında yer aldı. Paylaşımda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından internet sitelerinde #Biyoloji dersi için verilen 37 numaralı "Kazanım Testi"nden iki soru... Biyolojide soracak soru kalmadı herhalde? İlk soru tamamen yanlış, ikinci soru biyolojiyle alakasız" denildi. 

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği Başkanı ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Somel, “Bu soru ‘dünya düzdür' demekle eşdeğerdir” dedi.

Somel, “Günümüzde ortaya atılan evrim düşüncesinin bilim çevrelerinin çoğu tarafından kabul görmemesi I. olduğunu varsaydıkları ara geçiş formlarıyla ilgili fosil bulunmaması, II. kayıtlı fosillerle günümüz canlıları arasında bir farklılığın olmaması III. ilk canlının nasıl oluştuğuyla ilgili tutarlı bir görüş üretememiş olmaları, verilenlerin hangilerinden dolayıdır?” sorusunun baştan aşağı yanlış olduğunu söyledi.

Okullarda evrimin farklı başlıklar altında öğretildiğini ve hiçbir şekilde böyle bir içerik olmadığını anlatan Somel, “Bu korkunç bir manipülasyon. ‘Dünya düzdür' demekle, bunu öğretmekle eşdeğer bir soru sormuşlar. Bu soru, şuanki müfredata da, bilime de aykırı. Hiçbir iler tutar yanı yok” dedi.

Bu tür sorularla öğrencilere zarar verildiğini söyleyen Somel, “Evrimi kabul edip etmemenin en önemi var, ya da evrimi öğretsek de öğretmesek de olur gibi tavizkar yaklaşımlarla bu noktaya geldik. Evrimsel biyolojinin hayatta pratik karşılığı var. Sağlık Bakanlığı'nın son günlerde sürekli uyarı yaptığı antibiyotik kullanımı da tam da evrimsel biyolojiyle ilgili” diye konuştu.

Bu şekilde yaklaşım ve sorularla ülkeye karşı suç işlendiğini kaydeden Somel, şöyle devam etti:

“Bunu yapmak kamu suçu. Bu, ‘çocuklara kendinizi camdan atabilirsiniz, sakıncası yoktur'u öğretmekle, söylemekle eşdeğer. Bir felaket bu. İlköğretim müfredatında evrim var. Doğal seçilim, mutasyon gibi temel kavramlar öğretiliyor. Dolayısıyla Bakanlık kendi müfredatına aykırı, bilimsel gerçeklere aykırı bir iş yapmış durumda. Bunun hesabını soracağız.”

İşte o sorular: