Europa 'yaşayan bir elektrik devresi' olabilir mi?

Jüpiter'in uydusu Europa'nın kimyasal koşulları yaşam için uygun olabilir mi? ABD'li bilim insanlarına göre böyle.

bilimsoL

NASA'nın Pasadena, Kaliforniya'daki Jet Hızlandırma Laboratuarı'ndan (Jet Propulsion Laboratory-JPL) araştırmacılar, Europa'nın sahip olduğu okyanusun koşullarını modelleyerek, yaşam için gerekli kimyasal enerji dengesinin bu uyduda bulunabileceğini gösterdiler. Çalışmaya göre, uyduda jeolojik kaynaklı hidrotermal aktivite (örneğin dünyamızın okyanus tabanlarındaki "baca"lar) bulunmasa bile koşullar yaşam için uygun olabilir.

Araştırmacıların bu görüşünü destekleyen bir diğer nokta da hidrojen/oksijen oranının dünyadakine yakın bir değerde beklenmesi. Araştırmacılara göre Jüpiter'den gelen radyasyon, Eurpoa'nın okyanusunu kaplayan buz tabakasındaki molekülleri ayrıştırıyor olabilir; böylece oksijen suya karışabilir. Yapılan modellemede oksijen üretim hızının hidrojen üretim hızından 10 kat büyük olması gerektiği sonucuna varıldı; bu oranın da dünyadaki orana yakın olduğu not ediliyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu başka bir ilginç bulgu da, Europa'nın bir bütün olarak bir tür "elektrik devresi" gibi davranma olasılığı. Araştırmacılardan Kevin Hand'in aktarımıyla, Europa'nın yüzeyindeki buz katmanı bir tür pozitif terminal ve okyanus tabanındaki kimyasallarda negatif terminal gibi davranıyor. Henüz yaşamın var olup olmadığını ve bu devreyi tamamlamadaki etkisini bilmiyoruz, ancak böylesi bir devre yaşam için gerekli enerjiyi üretebilir.