Kızılırmak’ta bulunan Güney Amerika balığı Pacu testis yemiyormuş!

Geçtiğimiz günlerde Kızılırmak’ta bulunan pirana benzeri balık türünün Güney Amerika’da tatlı suda yaşayan Pacu (paku) adı verilen bir tür olduğu saptanmıştı. Bunun ‘testis yiyen balık’ olduğu bilgisi ise 2013 yılına ait bir şaka!

Ezgi Altınışık - bilimsoL

Geçtiğimiz günlerde Kızılırmak’ta bulunan pirana benzeri balık türü, Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri ve Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından incelemeye alındı. Bulunan balık türünün Güney Amerika’da tatlı suda yaşayan Pacu (paku) adı verilen bir tür olduğu saptandı. Bunun üzerine balığın piranalarla akraba olduğu ve ‘testis yiyen balık’ olarak bilindiği haber merkezlerine servis edildi.

Piranaların yakın akrabalarından olan pacunun testis yeme hikayesi aslında bir şakadan ibaret. 2013 yılında Danimarka kıyılarında da aynı türe ait bir balık yakalandı. Bunun üzerine açıklama yapan Kopenhag Doğa Tarihi Müzesi’nden bir profesör “bu balıkların ana besin kaynağı olan ağaç yemişleriyle erkeklerin testislerini bazen karıştırabildiklerini” söylemişti. Haber hızla yayılmış, Danimarka ve İsveç medyası denize girilmemesi uyarısında bulunmuştu. CNN’in haberine göre, bir açıklama daha yapan Profesör Peter Rask Moller söylediğinin yarı-şaka olduğunu, o bölgede balığın bulunma ve saldırma olasılığının çok düşük olduğunu belirtmişti.

Michigan Üniversitesi’nde piranalar üzerine bilimsel araştırmalar yapan William Fink ise pacuların vejetaryan olduğunu ve henüz bildirilmiş bir insana saldırı vakasının bulunmadığını vurguladı. Fink, pacuların tuzlu ve soğuk suda yaşayamayacağını, bu nedenle denizde bulunan pacunun yakalanmadan hemen önce salındığını söyledi. Bununla birlikte şakayı yapan profesör de kamuoyundan özür diledi.

Pacuların dişleri piranaların aksine parçalamaya elverişli değil. Bu balık türü ağaçlardan suya düşen sert kabuklu yemişlerle besleniyor, dişleri de bu yemişlerin kabuklarını kırmak üzere evrilmiş. Elbette dişlerinin güçlü olması nedeniyle insanda yaralanmalara yol açabilir ancak henüz literatürde bildirilmiş bir insana saldırı vakası bulunmuyor. Dahası saldırının testislere yönelik olması da gerekmiyor.

Toplum sağlığı açısından Kızılırmak’taki pacu yoğunluğunun tespit edilip hızla müdahale edilmesi elzem. Bununla birlikte, topluma yönelik açıklamalarda bulunurken yanlış bilginin yayılmasını önlemek ve daha dikkatli olmak gerekiyor.

Kaynak: http://edition.cnn.com/2013/08/10/world/europe/scandanavia-swim-warning