Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Çalıştayı sona erdi

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği'nin düzenlediği etkinlik İzmir Şirince'de bulunan Nesin Vakfı Matematik Köyü'nde gerçekleşti.

bilimsoL

Türkiye'den 25 lisanüstü öğrencinin katıldığı ve 18-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen eğitim etkinliğine yurtiçi ve yurtdışından dokuz öğretim elemanı katıldı. 

Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (European Society of Evolutionary Biology - ESEB) ve Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (EkoEvo) etkinliğe maddi destek verdiler.

Çalıştayda Lyon Üniversitesi'nden (Fransa) Laurent Duret genom evrimi modelleri, Zonguldak Üniversitesi'den Alexey Yanchukov ve İYTE'den Efe Sezgin popülasyon genetiği, Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden (Almanya) Jamie Winternitz ve Hacettepe Üniversitesi'nden İsmail Sağlam filogenetik, Medipol Üniversitesi'nden Emre Karakoç ve ODTÜ'den Gülşah Kılınç yeni nesil dizileme analizi, Georgia Institute of Technology'den Gönensin Ozan Bozdağ deneysel evrim, ODTÜ'den Mehmet Somel transkriptom analizi, İstanbul Üniversitesi'nden Andres Aravena istatistik ve modelleme, ODTÜ'nden Korhan Özkan komünite ekolojisi ve Mustafa Yücel biyojeokimyasal ekolojik modelleme yöntemleri üzerine seminer verdiler. Öğrencilere her gün farklı alanlarda hesaplamalı analiz uygulamaları da yaptırıldı.

Çalıştayda akşamları da Türkiye'de çevre koruma faaliyetlerinin durumu, akademik camiada cinsiyet ayrımcılığı, doğal popülasyonlarda genetik mühendisliğin potansiyel ve riskleri, niye ve nasıl bilim yapmalı? gibi konularda sohbetler gerçekleşti.

EkoEvo Derneği bu tip bilimsel eğitim etkinliklerini her yıl sürdürmeyi planlıyor.