Erkeklerin neden meme ucu var?

Erkek memeli canlıların süt üretme fonksiyonuna sahip olmadıkları halde neden meme uçları var?

Başak Dönertaş - bilimsoL

Bu soru, Charles Darwin'in dedesi Erasmus Darwin de dahil olmak üzere pek çok kişinin ilgisini çekti. Erasmus, erkeklerdeki memelerin, memelilerin, bir vücutta hem erkek hem de dişi üreme organını taşıdığı yani hermafrodit oldukları zamandan kalma bir durum olduğunu düşünüyordu.

Bu iddia kısmen de olsa gerçekle temas ediyor. Çünkü erkek ve dişi memeli embriyoları, ilk birkaç hafta boyunca, erkek veya kadın anatomisi üretme potansiyeli olan ortak bir gelişimsel yol izler. Eğer embriyo XY kromozom setine sahipse, gebeliğin yaklaşık altı ila yedinci haftasında, Y kromozomunun üzerinde yer alan SRY geni, embriyonun erkek olarak gelişmesini sağlayacak genetik geçişi sağlar ve spermi üreten, depolayan ve testosteron üreten testislerin gelişmesini başlatır. Fakat meme bezleri, SRY geni işini yapmadan önce gelişmeye başlar ve böylece göğüs dokusu, meme başı ve tüm habercileri embriyo biyolojik olarak erkek olursa bile korunur.

İnsanın gelişme süreci, erkeklerin neden meme uçları olduğunu açıklıyor. Peki erkekler neden bu körelmiş yapıyı koruyorlar?

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’den paleoantropolog Ian Tattersall, meme ucunun erkeklere herhangi bir zararı olmadığını, dahası, erkeklerin meme uçlarına ihtiyacı olmadığı için onlardan kurtulmalarının evrimsel bir öncelik olmadığını dile getiriyor. Tattersall’a göre ayrıca doğal seleksiyon, evrimsel süreçte ihtiyaç duymadığımız şeylerden kurtulmak anlamına gelmiyor.

Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Rob Brooks konuyla ilgili olarak herhangi bir özelliğin ortaya çıkmasında birden fazla genin rolü olabildiğini ve o özelliğin seçilime uğramayıp korunmasına neden olabildiğini dile getiriyor. Brooks, insanların gördükleri her özellik için evrimsel bir açıklama bulmaya çalıştıklarını ve herhangi bir özelliği bir kez adaptif bir mantıkla kavramaya başladıklarında sonrasında her yerde uyum aramaya başladıklarını belirtiyor. Brooks’a göre erkek memeleri konusunda adaptif bir hikayeye ihtiyacımız yok onları aksesuar olarak görebilirsiniz!

 

Haber kaynakları:

https://www.livescience.com/32467-why-do-men-have-nipples.html

https://www.sciencealert.com/why-do-men-have-nipples