Dil gelişimi anne karnında başlıyor olabilir!

Bebeklerin doğumdan sonra, henüz birkaç günlük iken, anadili ile diğer diller arasındaki farkı algılayabildikleri veya farklı yabancı dilleri ayırt edebildikleri biliniyor. Bir hipotez, dillerin öncelikle ritmik özeliğinin bebekler tarafından algılandığı ve bu şekilde birbirinden ayırt edildiği.

bilimsoL - Ruhan Apaydın

ABD’deki araştırmacılar, anne karnındaki bebeğin (fetus) de bu yetiye sahip olup olmadığını incelemişler. Konuşma seslerinin etkisi fetusun kulağına gelene dek azalsa da, konuşmadaki entonasyonun (melodik iniş ve çıkışın) fetus tarafından algılandığı biliniyor. Fetusun, annenin sesini ayırt ettiği, kafiyeli konuşmayı ayırt edebildiğine dair de bulgular mevcut. Aynı şekilde, yeni doğmuş bebeğe tıpkı anne rahminde duyacağı gibi düşük-frekansları geçiren bir filtre ile farklı dillerden konuşma sesleri dinletildiğinde bunları ayırt etikleri gözlenmiş. Ancak, yukarıdaki hipotezin fetus için de doğru olup olmadığının kontrolü için bir deney hazırlanmış.

Fetusların, bilişsel aktivite yoğunluklarının kalp ritmi hızı ile doğru orantılı olduğu biliniyor. Fetal magnetokardiyografi denilen bir mekanizma ile fetusun kalp atışlarının ritmi ölçülebiliyor. Bu teknikle, manyetik olarak tamamen yalıtılmış bir odada, fetusa (ve anneye) fiziksel müdahale yapılmadan, fetusun kalbindeki elektriksel aktivitenin yarattığı manyetik alan ölçülüyor.

Deneyde, ritmik özellikleri farklı olan İngilizce ve Japonca, arasında 18 dakika boşluk olan iki dakikalık pasajlar olarak aynı kadın konuşmacı tarafından fetuslara okunmuş. Her biri ortalama 32 ila 41 hafta arasında değişen ve ortalaması 35.5 haftalık hamile olan, 24 anne-fetus çiftine bu pasajlar okunmuş. Annelerin hepsinin ana dili İngilizce. Fetuslar, İngilizce pasajdan sonra Japonca konuşma başladığında kalp atışları değişmiş. Ancak İngilizce pasajdan sonra tekrar İngilizce bir pasaj başladığında bu değişim gözlenmemiş. Kalp atışlarının değişimi, aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi İngilizce’den Japonca’ya değişimde, İngilizce’den İngilizce’ye değişime dair açık bir farklılık görülüyor.

 

Fetusun işitsel sistemi annenin kalp atışlarını ve sindirim seslerinin yanında anne karnı dışındaki sesleri de duymasıyla gelişiyor. Bu araştırmadan çıkan sonuç fetusun dil gelişiminin anne karnında ike başladığını destekler nitelikte. Böylelikle, dil gelişimindeki bozuklukların tedavisine dair yeni yöntemler geliştirilebilir.

 

İlgili makale:

Utako Minai, Kathleen Gustafson, Robert Fiorentino, Allard Jongman, Joan Sereno. Fetal rhythm-based language discrimination. NeuroReport, 2017; 28 (10): 561 DOI: 10.1097/wnr.0000000000000794

 

Görsel kaynakları:

http://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/21/

https://www.utwente.nl/en/tnw/mdi/research/Magnetic%20Detection/fmcg/