Balıkların kolektif sorun çözme yöntemi

Yeni araştırmalara göre balıklar, sorunlarını kolektif bir şekilde çözmek için deneyimlerini birleştiriyor.

Zeynep Ersoy - bilimsoL

Çevreleri hakkında yalnızca biraz bilgi sahibi olabilmelerine rağmen, bir gruptaki farklı hayvanlar belirli bir sorunla ilgili birbirlerinden ayrı fakat tamamlayıcı bilgilere sahip olabiliyorlar. Bazıları besin kaynaklarının nerede olacağını biliyor ancak ona nasıl erişeceğini bilmiyorken, diğerleri kaynakların bulunduğu yere nasıl gidileceğini bilmiyor ama nerede olduklarını bilebiliyor.

St. Andrews Üniversitesi'ndeki bilim insanları, liderliğin (grubun bilgi birikimine sahip üyeler tarafından yönlendirilmesinin) sorunların toplu olarak çözülmesi için hayvan gruplarının deneyimlerini etkileyip etkilemediğini araştırmak için bir dizi deney düzenledi.

 

OLASI MEKANİZMA

Çalışmanın biyorobotik üzerine etkileri olabilecek sonuçları, Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı.

Deneylerde, dikenli balık (Gasterosteus aculeatus) sürülerine iki parçalı bir problem sunuldu; önce bazı gizli yiyeceklerin yerlerini bulup sonra yiyeceklere erişmeleri gerekiyordu. Bireyler, deneyimsiz ve iki aşamadan herhangi birinde deneyimli balıklardan oluşuyordu. Aşamaların birinde deneyimli bireylerden oluşan sürüler, deneyimsiz bireylerden oluşan sürülere kıyasla gıdaya daha hızlı erişti.

Ayrıca, deneyimli üyelerin gruba dahil edilmesiyle deneyimsiz balıkların sorunun her bir bölümünü tamamlama olasılığı arttı. Bu sonuç, liderliğin sorun çözmede rol oynadığına dair fikri destekler nitelikte.  

 

ÖĞRENİLECEK DERSLER

Araştırmacılar, belirli görevleri tamamlarken daha büyük grupların küçük gruplardan ve yalnız bireylerden daha iyi performans gösterdiğini biliyorlardı. Yeni çalışma, alt grupların bilgi birikiminin veya yetkinliğinin olduğu bir görevin belirli bir bölümünü tamamlarken liderlik rolleri üstlenmesinin bunun için olası bir mekanizma olduğunu ortaya koyuyor.

Andrews Üniversitesi araştırmacılarından ve makalenin yazarlarından Kevin Laland, bu sonuçlardan insan davranışları için de öğrenilmesi gereken dersler çıkabileceğini belirtiyor. Doğada gözlemlenen bulgular, insan gruplarının nasıl bir araya getirilebileceği ve örgütlenebileceği konusunda ilham kaynağı olabilir. Yapay zeka araştırmacıları, biyolojiden ilham alan yöntemlere ağırlık veriyor ve bu çalışmayla ortaya çıkarılan toplu bilgi işleme mekanizmaları diğer araştırmacılar tarafından da uygulanabilir nitelikte.

 

Kaynak haber: “Fish 'pool' their experience to solve problems”

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-39628773