Bir kertenkele nasıl vejetaryen olur?

Bilim insanları protein ve lif bakımından dengeli beslenen kertenkeleler üzerinde yaptıkları bir araştırma ile kertenkeleyi vejetaryen yaptılar.

bilimsoL

“Yeşillik yemek seni öldürmez.” Bu çocuklar için iyi bir tavsiyedir, peki ya kertenkeleler için?

Sebzeler tamamen zor hazmedilir ve düşük proteinlidirler. Kertenkele ve yılanların ise sadece yüzde 4’ü tamamen otoburdur. Bunun üzerine bilim insanları, çoğu kertenkele için vejetaryen olmanın mümkün olup olmadığını merak ettiler.

Bu meraklarını gidermek için, araştırmacılar genellikle böcek ve bitkilerle dengeli bir beslenmesi olan Ruibal ağaç iguanasını (Liolaemus ruibali) alarak, tavşan temelli yemeği yerine neredeyse tamamen adi yoncaya dayanan beslenme programı düzenlediler. 40 gün sonra, bu vejetaryen iguanalar protein ve lif bakımından dengeli beslenen iguanalarla aynı kiloyu korumayı başarmıştı.

Deneysel Biyoloji Dergisi’nde (Journal of Experimental Biology) yayınlanan bir makaleye göre; vejetaryenlerin küçük bağırsakları yüzde 17 daha fazla büyüyordu. Ayrıca araştırma ekibinin açıklamalarına göre tipik besin düzeninde bağırsakları kertenkelelerinkinden daha fazla sayıda mikroba ev sahipliği yapıyordu; bu mikroplara lifleri parçalayabildiğinden şüphelenilen daha yüksek sayıda birkaç mikrop grubu da dahildi.

Bu iki uyum durumu birlikte, muhtemelen vejetaryenlerin midelerindeki yemeği koruyarak, aynı zamanda yemeklerin parçalanma ve emilim hızını artırarak kötü durum karşısında idare etmelerine yardımcı oluyordu. Kertenkeleler, beslenmeleri konusunda bazı bilim insanlarının düşündüklerinden daha esnekler. Keşke aynısı zor beğenen çocuklar için de gerçek olsaydı. 


Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2016/06/how-does-lizard-go-vegetarian-gro...

İlgili makale: Kohl, K.D. et al., Physiological and microbial adjustments to diet quality permit facultative herbivory in an omnivorous lizard, Journal of Experimental Biology, 2016, 219: 1903-12, doi: 10.1242/jeb.138370