'Bilişimci Kadınları Dinliyoruz' etkinliği 17 Ocak’ta

İstanbul'da düzenlenen tek günlük sunum dizisi tüm dünyada kutlanan 17 Ocak’taki Anita Borg’un doğum günü etkinlikleriyle paralel olarak gerçekleştirilecek.

Bilim

Aynı zamanda uluslararası bir topluluk olan Google Anita Borg Bursiyerleri ve İstanbul Google Geliştirici Topluluğu (Google Developer Group Istanbul) tarafından düzenlenen tek günlük sunum dizisi tüm dünyada kutlanan 17 Ocak’taki Anita Borg’un doğum günü etkinlikleriyle paralel olarak gerçekleştirilecek.

Açıklanan programa göre etkinlikte akademide ve teknoloji ağırlıklı sektörlerde çalışan kadınların yapacağı sunumların yanısıra Kadın Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları ile Kadın Yazılımcılar gibi örgütlenmelerin de katkıları izlenebilecek.

Etkinlik, 17 Ocak’ta İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’ndeki Teknokent ARI 3 Konferans Salonu’nda saat 13:00’de başlayacak.

Katılmak isteyenlerin düzenleyicilerin hazırladığı formu doldurmaları gerekiyor. Ayrıntılı program için tıklayınız.

ANİTA BORG KİMDİR?
Şu an hayatta olmayan Anita Borg, kadınların teknolojiye etkin olarak katkıda bulunmaları gerektiğini düşünen, bunun için birçok yönden mücadele veren bir kadındı.

1949 yılında ABD’de doğan Anita Borg, çalıştığı sigorta şirketinde kendi kendine programlamayı öğrenip 1969 yılında ilk işine başladı. 1981 yılında New York Üniversitesi’nde işletim sistemleri üzerine hazırladığı doktorasını başarıyla savunan Borg, bundan sonra birçok şirkette işletim sistemleri üzerine araştırma çalışmaları yürüttü. 1987’de kurduğu Systers (İngilizcedeki “Sisters” yani “Kızkardeşler” kelimesi ile “System” yani “Sistem” kelimesinin birleşimi) adındaki e-posta listesi, sadece kadınların katılabildiği ve teknik konuların konuşulduğu bir alan olmasının yanında o yıllarda üretilen konuşan Barbie’lerden “matematik çok zor” ifadesinin kaldırılmasına kadar varabilen protestoların da örgütlendiği bir platformdu.

1997’de kurduğu ve 2003’teki ölümüne kadar başkanlığını sürdürdüğü Institute for Women and Technology (Kadın ve Teknoloji Enstitüsü) kadınların teknolojiyle bağ kurmasını kolaylaştırıcı ve teşvik edici birçok çalışma yürütmektedir.

Google Anita Borg Scholars Nedir?

Google'ın 2004 yılında başlattığı Google Anita Borg bursu, bilgisayar bilimleri alanında lisans ve lisansüstü eğitimi gören başarılı kadınlara verilir. Bursiyerlerin oluşturduğu topluluk, bilgisayar bilimleri ve teknolojileri alanlarında çalışan, öğrenim gören veya akademisyenlik yapan kadınların birbirlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamayı, destek ağları kurulmasına ön ayak olmayı ve daha genç kadınlara alanı tanıtmayı hedefliyor. Önceki yıllarda Turkiye’den Google Anita Borg bursuna layık görülmüş kişiler: Selen Başol (Sabancı Üniversitesi, 2009), Suzan Bayhan (Boğaziçi Üniversitesi, 2009), Didem Gözüpek (Boğaziçi Üniversitesi, 2009), Pınar Yanardağ (Boğaziçi Üniversitesi, 2010), Hande Alemdar (Boğaziçi Üniversitesi, 2011), Derya Çavdar (Boğaziçi Üniversitesi, 2012), Makbule Gülçin Özsoy (ODTÜ, 2012).