Zararlı kimyasallara karşı uyaran eldiven

Laboratuvar, fabrika ve zararlı kimyasal içeren herhangi bir yerde, kimyasalın analizi sensör içeren eldivenler kullanılarak yapılabilecek.

Hayat Nesin - bilimsoL

Dünyada milyonlarca emekçi laboratuvarlarda ve fabrikalarda zararlı kimyasal içeren ortamlarda çalışıyor, kimi durumlarda bu maddelere maruz da kalabiliyorlar. Bu tip vakalar emekçilerin sağlığına ciddi, bazen kalıcı zararlar da verebiliyor.

Herhangi bir zararlı kimyasala maruz kalınması durumunda hızlı bir şekilde kimyasalın belirlenmesi ve önlem alınması çok önemli. Tıpkı kimyasal saldırılarda olduğu gibi, kullanılan kimyasalın hızla belirlenmesi bu durumlarda hayati olabilir.

Yeni yapılan bir çalışma ile sinir gazı da dahil çeşitli zararlı kimyasalları belirlemek için giyilebilir biyosensör eldivenler geliştirilmiş. Biyosensör eldiveni kullanan kişi, şüpheli bir kimyasal varlığında, baş parmağı ile kimyasalın bulaştığı yüzeye dokunuyor, işaret parmağı üzerindeki bir cihazla kimyasalın elektrokimyasal analizini hızla gerçekleştirebiliyor.

Numunenin içeriği, elin arkasındaki portatif elektronik cihaz kullanarak kullanıcının cep telefonuna kablosuz olarak iletiliyor. Böylece zararlı kimyasalın niteliği belirlenebiliyor.

Daha önce de Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden bir grup tarafından geliştirilen sensör içerikli eldivenler olay yeri araştırmacılarının ateşli silahlar ya da patlayıcı kalıntılarının kimyasal tespitine ya da kuşkulu uyuşturucu analizinde hızla analizin yapılmasına olanak sağlıyordu.

Bu tip giyilebilir sensör ürünlerin geliştirilmesiyle pek çok zararlı kimyasalının tek bir platformda ve rahatça analizinin yapılabilmesi umuluyor. 


İlgili haber: https://www.chemistryworld.com/opinion/analysis-in-the-palm-of-your-hand...

İlgili makale: R Mishra et al, ACS Sensors, 2017, 2, 553(DOI: 10.1021/acssensors.7b00051), AJ Bandodkar et al, Analyst, 2013, 138, 5288 (DOI: 10.1039/C3AN01179H)