Google çalışanının cinsiyetçi paylaşımı tartışma yarattı

Google’da çalışan yazılım mühendisinin, bu disiplinin kadınlara neden uygun olmadığını açıklamaya çalışan yazısı ve bu yazı nedeniyle işinden kovulması tartışma başlattı.

bilimsoL

Geçtiğimiz günlerde Google’ın Silikon Vadisi’ndeki merkezinde çalışan genç bir yazılım mühendisi, Google’ın ırk ve cinsiyet çeşitliliğine önem veren insan kaynakları politikalarını eleştiren bir şirket içi bir not yazarak ve şirket çalışanları ile paylaştı.

Yazı, kadın ve erkeklerin toplumsal cinsiyetlerinin, biyolojik belirlenimli olduğunu, dolayısıyla teknoloji şirketlerinin halihazırdaki çeşitlilik, politik doğruluk vb. politikalarındaki ısrarın şirketler için zararlı olduğunu savunuyor. James Damore, Google’ın İdeolojik Yankı Odası adı verdiği 10 sayfalık yazısında, ABD’deki medya ve sosyal bilimlerin sol eğilimli olduğunu iddia ediyor ve Google’ın da bu alanlar gibi sol eğilimli olduğunu yazıyor.

Damore, yazısını şirket içinde paylaştıktan sonra işinden kovuldu. Ancak, ABD içindeki son günlerdeki ırkçı hareketlenmenin bireysel temsilcisi olarak, işten haksız yere kovulduğunu öne sürerek medya turuna çıktı.

DAMORE NEYİ TEMSİL EDİYOR?

Yazılan not, kadınların teknolojide, liderlikte veya akademide erkekler kadar yer almamasını kadınların kişilik özelliklerine (daha nevrotik, daha uyumlu, daha sosyal) ve bu kişilik özelliklerini de annelerinin hamileliğinde maruz kalınan testesteron hormonuna bağlıyor. Damore bu savlarıyla da kalmayıp, Google’ın cinsiyetler arası biyolojik eşitsizlikleri dikkate alarak istihdam politikalarını güncellemesi gerektiğini savunuyor. İşin bir diğer ve belki de daha ilginç boyutu Damore’un savlarını desteklemek için referans olarak bir dizi bilimsel makale vermesi.

Irkçılığa ve kadın düşmanlığına “bilimsel” kılıflar uydurmak elbette ki yeni değil. Ancak ABD ve gelişmiş ya da gelişmemiş tüm ülkelerin “iyi kapitalizm” örneğini oluşturan Google üzerinden böylesi bir kamusal tartışmaya girilmiş olmasının toplumu etkilemek gibi bir niyeti olduğu açık. Kaldı ki daha bu yıl içerisinde, ABD Çalışma Bakanlığı’nın Google’ı, kadın çalışanlara erkeklerle aynı ücreti ödememekle suçladığı haberlerini okuduk.

'AYRIMCILIK KONUSUNDA GÜÇLÜ KANITLAR VAR'

Bakanlığın bölgesel avukatı Janet Herold, ajansın "Google genel merkezinde en yaygın pozisyonlarda, kadınlara yönelik ayrımcılık konusunda güçlü kanıtlar aldığını" söylerken, Google yaptığı açıklamada "her yıl kapsamlı ve sağlam bir ücret analizi yapıyoruz ve cinsiyete dayalı ücret farkı bulamadık" demişti.

Google ve ABD devletinin ne gibi pazarlıklar içerisinde olduğu şimdilik bir muamma olarak kalmak zorunda. Ancak Damore üzerinden girilen kamusal tartışma ve Damore’a göre “sol” kamuoyu, teknoloji sektöründe çalışan kadınların açık mektupları, kadınlar ve erkekler arasında böylesi bir farktan söz edilemeyeceğine dair diğer bilimsel kanıtlar, hatta Google’da çalışan kadınların hiç de Damore’un dediği özelliklere sahip olmadığı gibi hiçbir yere varmayan argümanların ötesine geçmedi.

Solculuğun artık Amerika’nın liberal sol siyasetçilerini aşıp Google’a kaldığı siyasi bir ortamda, elbette ki bir yere varılmaz. Amerika sokaklarında rahatlıkla kol gezen aşırı sağcı gruplar ve ırkçılık karşıtı yürüyüşlerle seslerini duyurmaya çalışan insanların ancak “kaos” olarak haberlere girdiği bir ülkede, Damore sokak dışı steril bir tartışmanın da yüzü olmuş oldu. Bu durumdan varlığının meşruiyetini sorgulatmadan çıkan tek aktör ise yine Google.