Atmosferde sıcak noktalar bulundu, küresel ısınma beklendiğinden hızlı

Yeni bir araştırma tropik atmosferin dünyanın geri kalanından %80 daha hızlı ısındığını, bunun da küresel ısınmanın beklendiğinden hızlı olacağına işaret etti.

Dış Haberler

Environmental Research Letters'da yayımlanan bir araştırma küresel ısınmanın hızına dair yeni ipuçları sunuyor. Araştırma atmosferin farklı yerlerinde ısı değişimlerini incelerken, küresel ısınmaya dair dünyanın neresinin ne hızda ısındığına dair soruları cevaplamaya çalışıyor.

Araştırma, tropik bölgelerde atmosferin ısınma hızında düşüş olmadığını tespit ederken, bunun küresel ısınmanın hızında yavaşlama olmadığına işaret ettiği belirtiliyor. Aynı zamanda ısınmanın olduğu yüksekliğin tahmin edildiğinden daha düşük olduğu da söylenirken, atmosferin soğutma becerisinin de düştüğü görülüyor.

Araştırma uç sıcaklıkların görülmesinin kolaylaştığını da ispat ederken, tropik atmosferin %80 kadar daha hızlı ısınabildiğini de söylüyor. İklim modellerinin %64 farka işaret ettiği, bulguların bunun üstünde olduğu vurgulanırken, küresel ısınmanın durmadığı sonucuna varılıyor.