Astronomlar aynı yıldızın tekrar tekrar patladığını gözlemledi

Hubble Uzay Teleskopu'nu kullanan astronomlar, optik ilkeleri sebebiyle aynı yıldız patlamasını tekrar tekrar izlediklerini açıkladı.

Bilim

9 milyar yıl önce gerçekleşen bir yıldız patlamasından gelen ışığın Einsteincı optik ilkeleri sebebiyle aradaki galaksilerce bükülüp büyütüldüğünü, bu sebeple patlamayı farklı yerlerde yeniden yeniden gördüklerini belirten Hubble Uzay Teleskopu'nu kullanan astronomlar, patlamaların görüldüğü 4 yerin "Einstein Haçı" denen şekli oluşturduğunu açıkladı.

Işığın geçtiği 4 yolun farklı mesafelerde olması sebebiyle farklı zamanlarda görüldüğünü açıklayan astronomlar, böyle bir şeye ilk kez tanık olduklarını vurgulayarak, bunun evrenin genişleme hızı ve "karanlık madde" gibi gizemlere ışık tutabileceğini belirtiyor.

Harvard-Smithsonian Merkezi'nden Robert Kischner, "daha önce yerçekimi yansıması ve süpernova gördük. Hatta yansıyan süpernova da gördük. Ancak çoklu görüntü hepimizin görmeyi umduğu bir şeydi" dedi. 

Albert Einstein, madde ve enerjinin uzayın geometrisini bükerek yerçekimi denen etkiyi yarattığını önermişti. Bunun bir sonucunun da ışığın yerçekimi tarafından bükülmesi ve büyük kütlelerin etrafında kavisli bir yol izlemesi olduğunu söylüyordu. Einstein'ın bu iddiası 1919'daki güneş tutulması sırasında doğrulanmıştı.