3.3 milyon yıllık taş aletler insandan önce de alet yapıldığına işaret ediyor

Kenya'da bulunan 3.3 milyon yıllık taş aletlerin, insan türlerinden önceki insansıların ve maymunların da alet yapabildiğine işaret ediyor.

Bilim

Kenya'nın Turkana Ölü'nde bulunan taş aletler, 3.3 milyon yaşında olmaları ve bulunan en eski insan fosillerinden önceki bir tarihe ait olmaları sebebiyle şaşkınlığa yol açmıştı. Rutgers Üniversitesi'nden Chris Lepre, tüm kazı alanının şaşırtıcı olduğunu söyleyerek, döneme ait bilinen her şeyi değiştirdiğini açıkladı.

Stony Brook Üniversitesi'nden Sonia Harmand da beklenmeyen ve daha önce bilgi sahibi olmadığımız insansı davranışların 3.3 milyon yıl önce de gösteriliyor olmasının atalarımızın gelişimine dair çok şey söyleyebileceğini vurgularken, bunun fosillere bakarak anlaşılandan fazlasını gösterdiğini belirtiyor.

 

Araştırmacılar bu aletleri kimin ne amaçla yaptığından emin olmasa da, alanın civarında bulunan Kenyanthropus platyops isimli insansı fosilinin de aynı döneme ait olduğu, ve taşları bu türün yapmış olabileceği düşünülüyor.

Taşların hayvanların etini parçalamak ya da kabuklu yemişleri kırmak için yaptığı düşünülürken, yapımında da taşların birbirlerine vurularak sivriltildikleri tahmin ediliyor.