Yıldız savaşları dünyaya taşındı

ABD, bir yıldız kadar yüksek enerji ortaya çıkarabilen lazer sisteminin üzerindeki örtüyü kaldırdı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD, bir süredir gündemde olan ve bir yıldız kadar sıcak olduğunu iddia ettiği lazerini dünyaya tanıttı.

Lazerin üretildiği tesisin asıl amacı ABD'nin nükleer silah depolarının güvenliğini test etmek, fakat tesiste çalışan bilim insanları füzyon enerjisiyle ilgili çığır açacak buluşlar yapılabileceğini ifade ediyorlar.

12 yılda inşa edilen ve 3,5 milyar dolara malolan dünyanın en güçlü lazerinin bulunduğu tesis ABD'nin Kaliforniya eyaletinde törenle açıldı.
Törende konuşan Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, "Dünyanın en büyük lazer sistemini kurduk" dedi ve "Artık burada dünyada yıldızları yaratabiliriz" diye ekledi.

Yapılan açıklamalarda tesiste füzyon teknolojisiyle çevre dostu enerji üretimi planlandığı belirtildi.

Fakat lazerin ortaya çıkardığı bir hidrojen bombasına eşit enerjinin asıl olarak askeri projelerde kullanılması bekleniyor.

Futbol sahası büyüklüğündeki tesiste 192 adet lazer ışını, bir bezelye büyüklüğündeki alanda odaklanıp, olağanüstü büyüklükte enerji açığa çıkarılıyor. Bu sistem aracılığıyla, "füzyon ateşlenmesi" olarak da bilinen enerjinin bir yıl içinde üretilmesi hedefleniyor.