Uzaya hükmeder insan paylaşabilse her şeyi

Soyuz 1’in fırlatılışının yıldönümünde, uzay alanında Sovyetler Birliği’nin imzasını taşıyan ilklerden bazılarını sizler için derledik.

23 Nisan 1957’de, Soyuz projesinin ilki olan Soyuz 1 uzay aracının fırlatılışı, Baykonur Uzay Üssü’nden gerçekleştirildi.

4 Ekim 1957’de dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1 yörüngeye oturtuldu. Sputnik hem uydu hem de yoldaş anlamına gelmektedir.

3 Kasım 1957’de dünyanın ikinci yapay uydusu olan Sputnik 2 yörüngeye oturtuldu. Bu kez, uydunun içinde ayrı bir bölmede bir de bir köpek vardı: Laika. Laika, dünyanın yörüngesine çıkan ve orada ölen ilk canlı olma özelliğini taşımaktadır.

Laika, mikroptan büyük bir canlı organizmanın uzayda nasıl reaksiyon vereceğine dair önemli bulgular sundu. Anısı pek çok sosyalist ülkede, heykellerde, pullarda yaşadı. Yolculuk ve yörüngede kalış esnasında yatabileceği, oturur halde durabileceği kadar geniş bir alana sahip olan Laika'nın, gerginleştiği ancak yemeklerini yediği ve solunum sıkıntısı yaşamadığı gözlemlendi. Birkaç saat içinde stres ve sıcaklıktan ötürü yaşamını yitirdi.

12 Eylül 1959’da fırlatılan Luna 2, ay yüzeyine inen ilk insan yapımı nesne olmuştur.

4 Ekim 1959’da Vostok roketiyle fırlatılan Luna 3, ayın arka yüzünü ilk defa olarak fotoğraflayan uzay aracıdır.

12 Nisan 1961’de Vostok 1 uzay aracı ile kozmonot Yuri Gagarin, insanlık tarihinde ilk kez uzaya çıkmış ve dünya yörüngesinde tur atmış insan olma ünvanını kazandı.

16 Haziran 1963’te Valentina Tereşkova, uzaya çıkan ilk kadın ve aynı zamanda ilk sivil oldu, dünya yörüngesinde 48 tur attı.

18 Mart 1965’te Voskhod 2 ile uzaya varanAlexei Leonov uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk insan oldu. 12 dakika boyunca uzayda yürüdü.

Salyut serisi uzay istasyonlarının ilki olan Salyut 1 19 Nisan 1971’de uzaya fırlatıldı. Yörüngede 175 gün kalan Salyut 1, ilk uzay istasyonu olma özelliğini taşır.