Twitter'da yalan haberlerin analizi

Twitter'da gerçeklikle ilgisi olmayan twitler algı yönetimine yol açıyor. Bunların ayıklanmasına ve kullanıcıların daha doğru izlenim edinmelerine yönelik bir yazılım geliştirildi.

BilimsoL

Sosyal medya herhangi bir olay hakkında hızlıca dikkat çekmek ve o olayın yaygınlaşması için kullanılan önemli bir araç. Ancak çoğu zaman sosyal medyada paylaşılan herhangi bir olay veya bilgi, doğruluğu bilinmeden hızlı bir biçimde yaygınlaştırılıyor. Hatta paylaşım sayısı arttıkça yaygınlaşma hızı daha da artıyor. Böylece gerçek ile ilgisi olmayan bir bilgi veya olay insanlar üzerinde algı yönetimine sebep oluyor ve gerçeklik hissi yaratıyor.

Sosyal medya’nın önemli örneklerinden biri olan Twitter için bu tür örnekleri gözlemlemek mümkün. Twitter’da kullanılan “Trend Topic” Twitter’ın gündemi demektir. Twitter sağ köşesinde sürekli olarak “TT” olan konular Twitter sayfasında sağ üst köşede bulunur ve yüzlerce kullanıcı “TT” olan bu konuyla ilgili tweet gönderirir. Konuyla ilgili tweet gönderenlerin sayısı binlerle ile ifade edilmez ise o konu “TT” olmaktan çıkar.

Ancak “TT” olma durumu çoğu zaman atılan tweetlerin nitelikleriyle ilgili herhangi bir veri sunmamaktadır. Aksine sadece kullanılan anahtar kelimelerin ve etiketlerin (hashtag) en yüksek sayıda olduğu bilgisini vermektedir. Öyle örnekler var ki “TT” olan tweetlerin gerçek dünya ile pek bir ilgisi bulunmamaktadır.

Haberin devamını okumak için tıklayın: http://bilimsol.org/bilimsol/bilisim/twitter-da-yalan-haberlerin-analizi