TÜBİTAK’tan skandal evrim kararı

Eylül ayında İzmir'de düzenlenecek olan “Matematiksel Evrim Yaz Okulu” için TÜBİTAK'a yapılan başvuru “Evrim tartışmalı bir konu” denilerek reddedildi.

“Matematiksel Evrim Yaz Okulu”nun TÜBİTAK Lisanüstü Yaz Okulu ve Benzeri Diğer Etkinlikleri Destekleme Programı'na yaptığı başvuru reddedildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Baskanlığı Değerlendirme ve Destekleme Kurulu'nun raporu doğrultusunda bu ret kararının verildiği belirtilirken, söz konusu raporda şu ifadelere yer alıyor:

“Önerilen Matematiksel Evrim Lisansüstü Yaz Okulunda temel itibariyle bu alandaki yüksek eğitim boşluğunu doldurmak ve gelecek yıllarda bilimsel sinerjiyi yaratmak için lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik bir eğitim programının düzenlenmesi hedeflenmiştir. Seçilen evrim konusu ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada halen tartışılan ve ortaöğretim ve üstü kademelerde ders niteliğinde okutulan bir konu olup yenilik boyutu yetersizdir. Etkinliğin bilimsel içerikten çok eğitim ve/veya siyasal, kültürel, sosyal boyutları dikkat çekmektedir. Gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada uzlaşılan bir etkinlik olarak kabul görmesi ve çekişmeli/çatışmalı boyutlara / etkinliklere meydan verilmemesi için gerekenlerin yeterince düşünüldüğünü söylemek zordur.”

(soL – Haber Merkezi)