TÜBA'dan Hükümet'e sert bildiri

AKP'nin bilim kuruluşlarına müdahelesi bilim camiasında büyük tepkiye sebep oluyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) hükümetin Kanun Hükmünde Kararname ile akademiye üye atama yetkisi almasına sert tepki göstererek bu girişimi "TÜBA'nın sona erdirilmesi" olarak niteledi.

Bir bildiri yayımlayan ve kaygılarını kamuoyuyla paylaşan TÜBA, hükümetin girişimini “TÜBA’nın bir akademi olarak sona erdirilmesi” olarak niteledi.

İstanbul ve Ankara'da toplanan TÜBA üyeleri, kurumun özerk yapısını ortadan kaldıracak bu değişikliği durdurmak için Cumhurbaşkanı nezdinde girişimde bulunacaklarını belirtiyorlar. Bildiride, sürecin engellenememesi halinde toplu istifa edileceği ve bağımsız bir örgütlenmeye gidileceği ifade ediliyor. TÜBA'nın bildirisi şöyle:

“27 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve yayımıyla ve aynı gün yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile yeni bir Türkiye Bilimler Akademisi kurulmuştur. Bu yeni kuruluş, dünyadaki özerk Bilim Akademileri geleneğine uymadığı gibi, gelişmeden haberdar olan uluslar arası kurum ve kuruluşlarca kaygı veren bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Bu gelişmeyi öğrenen ve izleyen üyelerimizle Bayram günlerinde Ankara’da ve İstanbul’da yapılan iki toplantıda, Türkiye Bilimler Akademisinin durumu incelenmiş ve genel eğilim olarak TÜBA’nın bir Akademi olarak sona erdirildiği kanaatine varılmıştır. Konuyu öğrenen Akademiye görüş bildiren üyelerimiz arasında Akademi Üyelerinin hemen istifa etmesi ve yeni ve özerk bir Akademi kurulması önerisi dile getirilmiş, ancak bundan önce Cumhurbaşkanımızla bir görüşme talebinde bulunulması ve yeni kurulan Akademinin yol açacağı olumsuz gelişmeler üzerinde bilgi sunulması önerilmiştir. Durumdan haberdar olan uluslararası akademiler, bu hükümet kararını kaygıyla karşıladıklarını ve dünyadaki Bilim Akademilerinin kendilerini yöneten özerk (Self-Governing/ Autonom ) kurumlar olduğu gerçeğini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine sunacaklarını bildirmişlerdir. Türkiye Bilimler Akademisinin üyeleri bu görüş ve girişimlerden umulan sonuç alınamaması halinde istifa etmeyi ve yeni bir yapıda örgütlenmeyi düşündüklerini dile getirmişlerdir.”

1993'te yine bir kanun hükmünde kararname ile kurulan TÜBA'nın şu anda 140 üyesi bulunuyor. Üyeler, TC uyruklu sağlık, fen ve sosyal bilimler alanında öne çıkan araştırmacılar arasından, yine Akademi tarafından seçiliyor. En büyük ağırlıkla temsil edilen alanlar tıp, kimya ve fizik. Kurumun başlıca faaliyetleri, araştırma desteği ve burs sunmak ile, Türkiye'de bilimsel üretimin önünü açıcı çalıştay ve toplantılar düzenlemek olarak tanımlanıyor.

Eskiden Başbakanlığa bağlı kurumlar olan TÜBİTAK ve TÜBA, kısa süre önce, seçimlerden sonra oluşturulan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'na bağlanmıştı.

(soL -Haber Merkezi)