TTNET ve Phorm anlaştı: Bir çift göz monitörünüzü izleyecek!

Kişisel verileri ve iletişimin gizliliğini ihlal ettiği, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davrandığı gerekçesiyle, AB sınırlarında faaliyetleri yasadışı kabul edilen Phorm, Türkiye’de TTNET ile anlaşarak faaliyetlere başladı.

Kişisel verileri ve iletişimin gizliliğini ihlal ettiği, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davrandığı gerekçesiyle, yurttaşların tepki gösterdiği, Avrupa Parlementosu'nun Türkiye'yi de içeren bir kararıyla AB sınırlarında faaliyetleri yasadışı hale gelen Phorm, Türkiye'de faaliyetlerine başladığını duyurdu.

“İnternet kullanıcılarını tepki göstermeye çağırıyoruz”

Alternatif Bilişim Derneği, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Phorm adlı şirketin, Türkiye'nin fiili tekel durumundaki servis sağlayıcısı TTNET ile anlaştığını duyurdu. Aynı tarihlerde TTNET’in GEZİNTİ adlı servisini başlattığının belirtildiği açıklamada, “bütün dünyada büyük tepkiler gören ve yasal yaptırımlarla faaliyetleri engellenen Phorm konusunda Türkiye'de İnternet kullanıcılarını kişisel verilerinin gizliliğine sahip çıkmaya ve tepki göstermeye çağırıyoruz” denildi.

Bir çift göz monitörümüzü izleyecek
Dernek tarafından yapılan açıklamada Phorm’a ilişkin çeşitli bilgiler verildi:

TTNET'in yeni hizmeti GEZİNTİ adlı servisin "gezinti.com" adresindeki sitesinde Phorm ile ilgili herhangi bir ifade yok. Fakat hizmetin Phorm teknolojileri ile sunulduğunu tahmin etmek çok da zor değil.

"Phorm nedir, ne yapar?
Phorm kendi ifadesiyle kullanıcıların internet deneyimlerini daha fazla kişiselleştirmeyi amaçlıyor. Bu tam olarak şu demek: Sizi gezdiğiniz siteler, tıkladığınız reklamlar, izlediğiniz videolar, doldurduğunuz formlar vb. aracılığı ile profilliyor. Elde edilen profile göre ticari olan/olmayan içerikler sunuyor. Yani İnternette neler yaptığınızı/davranışlarınızı izleyip ona uygun reklamlar ve içerikler sunuyor.

Bunun ne zararı var?
Öncelikle izleniyorsunuz. Fakat bu izleme DPI olarak bilinen teknolojilerle yapılıyor. Bu teknoloji sadece sizin bilgisayarınız ya da tarayıcınızla ilgilenmiyor. İnternet hattınızı izleyip, gelen giden tüm verilerinizi analiz ediyor. Bu durumun siz İnternette dolaşırken başınızda durup monitörünüzü izleyen bir çift gözden farkı yok.

İkinci büyük problem İnternet'in geleceğini tehdit etmesidir. İnternet gayri-merkezi, kendi dinamikleri ile gelişen, tarafsız küresel bir ağdır. Ağ teknolojileri "net tarafsızlığı" ilkesine göre çalışır. İnternetteki trafiğiniz, üzerinde gönderici/alıcı bilgileri bulunan paketler halinde akar. Paketler gönderir, paketler alırsınız. Ağ üzerindeki herhangi bir düğüm (paketinizi ulaşacağı hedefe doğru yönlendiren noktalar) sadece kaynak ve hedef adresleri okur, paketi ilgili yere teslim eder. Paketin içeriği, yani sizin erişmek veya iletmek istediğiniz bilgilerle ilgilenmez. Tüm paketlere eşit davranılır. Kimsenin paketi diğerlerinden değerli değildir. Tıpkı tarafsız çalışan bir postane gibi. DPI teknolojileri ve Phorm gibi DPI kullanarak profilleme/analiz yapan firmalar bu tarafsızlığı bozmakta, içeriklere göre paketleri tasnif etmekte, kişisel verilerimizi bilemediğimiz/kontrol edemediğimiz süreçlerden geçirmektedir. Bu da net tarafsızlığını bozmakta ve ağın yapısını 'ticari önceliklere' göre şekillendirme tehlikesiyle karşı karşıya getirmektedir."

"TTNET ve Phorm işbirliği derhal son bulmalı"
Toplanan profillerin, elde edilen bilgilerin başka ne amaçla kullanıldığının bilinemediğine dikkat çekilen açıklamada, bu hizmetin şeffaf ve hesap verebilir olmadığı ifade edildi.

“Kişisel verilerin ve iletişimin gizliliğini ihlal eden, İnternetin dağıtık, demokratik, tarafız yapısını bozan, merkezi, karanlık teknolojileri İnternet'te istemiyoruz” denilen açıklamada, TTNET ve Phorm’un, Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ve yapılan işbirliğine son vermesi talep edildi.

Phorm'un neden olacağı zararlara dikkat çekmek için Alternatif Bilişim Derneği tarafından bir de kampanya sitesi oluşturuldu: http://enphormasyon.org/

(soL - Haber Merkezi)