Suudiler’den AKP’ye örnek uygulama!

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bloglar ve forumların da dahil sayıldığı online medya sitelerinin hepsi hükümetten lisans almak zorunda.

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı sözcüsü Abdul Rahman Al-Hazza yaptığı açıklamayla, Suudi Arabistan’da bulunan bütün internet yayıncılarının, online medya sitelerinin, hatta blogların ve forumlarının ancak hükümetten lisans alarak yayın yapabileceklerini açıkladı.

Al-Hazza açıklamasında, bu uygulamanın ifade özgürlüğüne zarar vermeyeceğini, sansür anlamına gelmeden hakaret ve iftirayı engellemenin tek yolunun bu olduğunu iddia etti.

Her ne kadar Al-Hazza demokratik(!) sebeplerle yeni uygulamanın gerekli olduğunu söylese de, aslında bu Suudi’lerin internet üzerinden uyguladıkları ilk sansür değil. Daha önce de Suudi Arabistan’daki yaşamı eleştiren blog sahipleri tutuklanmış ve Twitter da siyasi tartışmalar yapılan kişilerin sayfalarına erişim kapatılmıştı.

Açık alanda protesto yürüyüşü ya da eylem yapmanın yasak olduğu Suudi Arabistan’da, uygulamaya karşı tepkiler internet ortamında verilmeye çalışılıyor. Twitter’da kararı açıklayan Al-Haza’nın soy isminden türetilen #haza3 etiketi ile insanlar karara karşı tepkilerini göstermeye çalışıyorlar.
(soL-Dış Haberler)