Sünger suyundan buhar

Bir çeşit karbon köpüğü ve grafit parçaları kullanılarak yapılan sünger benzeri bir cihaz suyu emip güneş enerjisi yardımıyla verimli bir şekilde buhara çevirebiliyor.

BilimsoL

“Dünyamızın yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplıdır.” cümlesi hepimizin erken okul dönemlerinden aşina olduğu popüler bir cümledir. Fakat bu suyun yüzde 97,5’i okyanuslarda tuzlu olarak bulunurken kalan suyun da çoğunluğu kutuplarda buz olarak saklıdır ve temiz su olarak erişilebilmekten uzaktır. Sularla çevrili gezegenimiz, ilk kanının aksine içilecek su bakımından mevcut toplumsal düzenimizin ihtiyacını karşılayabilmekten çok uzaktır.

Yeni geliştirilen bir çeşit karbon köpüğü ve grafit parçaları kullanılarak yapılan sünger benzeri bir cihaz suyu emip güneş enerjisi yardımıyla verimli bir şekilde buhara çevirebiliyor.

Suyun üzerinde yüzen karbon köpüğü suyu emip üzerindeki grafit katmanına taşıyor. Güneşten aldığı enerji, yalıtıcı katman sayesinde, delikli grafit katmanında birikerek emilen suyun buharlaşmasını sağlıyor.

Güneş enerjisi normal yoğunluğunun on katına çıkarılarak odaklandığında güneş enerjisinin %85’ini buhara çevirebilen aparatı sayesinde bu cihaz içilebilir su üretimi için oldukça verimli bir yol gösterdiği gibi en başta bahsettiğim sorunumuza çözüm çeşitliliği de katmaktadır.

Kaynak:Mark Zastrow, ‘Sponge takes light to make steam’ Nature Commun. Doi: 10.1038/ncomms5449 (2014) http://solarsystem.nasa.gov