SOS 100 yaşında

Popüler kültürde müzik parçalarından televizyon programlarına kadar yer etmiş olan S.O.S. acil durum sinyali ilk kez 100 yıl önce kullanıldı.

soL (HABER MERKEZİ) S.O.S. acil durum sinyalinin 10 Haziran 1909'da ilk defa kullanılışının üzerinden 100 yıl geçti.
Henüz telsizlerde ses iletiminin gerçekleştirilemediği yıllarda uluslararası denizcilikte bir acil durum sinyali standardı belirleme amacı güden Alman hükümeti 1 Nisan 1905'te S.O.S. acil durum sinyalini kabul etti.

Dünya standardı olarak 3 Kasım 1906'da tanınıp 1 Temmuz 1908'de yürürlüğe konan S.O.S. acil durum sinyali uzun zaman boyunca dirençle karşılaşmıştı.

Bu sinyalin kullanımına operatörler direnç göstermiş, daha önce kullanılan "CQD" kodlamasına devam etmek istemişlerdi. Daha önce CQ kodlaması telgraf operatörleri tarafından tüm alıcılara dönük çağrıları tanımlamak üzere kullanılıyordu. Bunun sonuna "D" (distress: tehlike) eklenerek üretilen CQD ise tüm alıcılara tehlike durumunu haber vermeyi amaçlıyordu.

1912 yılındaki Titanic felaketi sırasında her iki acil durum sinyali de gönderilmiş, ancak bir standart olmadığından diğer gemilerin operatörleri tarafından sinyaller görmezden gelinmişti. Bu felaketten sonra S.O.S. kullanımı yaygınlaştı.

İlk defa 100 yıl önce 10 Haziran 1909'da "SS Slavonia" adlı bir yolcu gemisi tarafından kullanılan S.O.S. acil durum sinyali, her ne kadar 1999'da Küresel Acil Durum Güvenliği sistemi yerini almış olsa da günümüzde de görsel acil durum sinyali olarak tanınıyor.