Rusya’dan Microsoft’a soruşturma

Rusya Microsoft’a Vista dışındaki işletim sistemleri için destek sağlamadığından ötürü soruşturma açarken Amerikan ordusu Windows tabanlı tüm bilgisayarlarını Vista’ya geçirme hazırlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Reuters'in haberine göre, Rusya devletinin anti-tekel hizmet birimi Microsoft hakkında Windows XP işletim sistemine desteğini çektiği için inceleme başlattı.

Birim, Microsoft'un Rusya'ya tek başına ve kişisel bilgisayarlarda yüklü olarak Windows XP'yi sunmayı kesmesinin anti-tekel yasalarına aykırı olduğunu, piyasada Windows XP ve daha önceki versiyonlara olan taleplerin perakende satıcılar tarafından doğrulandığını belirtti. Olay 24 Temmuz 2009'da ele alınacak.

Microsoft'un Moskova ofisi ise, anti-tekel hizmet biriminden henüz resmi bir istek almadıklarını, şimdiye kadar birimin sorularını eksiksiz cevaplandırdıklarını bundan sonra da cevaplandıracaklarını söyledi.

Dava şimdilik Microsoft'un geçmiş davalarına benzerlik taşımıyor. Microsoft daha önce 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından media player ve sunucu yazılımlarındaki rekabet dışı davranışlarından ötürü 500 milyon avro cezaya çarptırılmış, daha sonra Microsoft bu karara karşı çıkınca ek bir 900 milyon avro daha ceza vermişti.

Diğer taraftan, Amerikan ordusu resmi sitesinde yıl sonuna kadar tüm Windows tabanlı bilgisayarlarında Vista'ya geçişi tamamlayacaklarını duyurdu. Bağımsız silah sistemlerin dahil olmadığı geçiş sürecinin sebebi olarak internet güvenliğini arttırmak ve bilişim sistemlerini standartlaştırmak olduğu belirtiliyor. Ordunun piyasaya çıktığından beri Vista'yı test ettiklerini söyleyen ordu yetkilileri hem Vista hem XP üzerinde çalışan uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar.