Romanya Phorm'un faaliyetini durdurdu

Türkiye'de TTNET ile işbirliği içinde İnternet trafiğini gözetlemeye başlayan Phorm şirketinin Romanya'daki faaliyeti durduruldu.

Romanya’da Ulusal Denetim Örgütü, Phorm’un Romanya’daki aktivitesini durdurdu. Phorm Romanya’da İnternet Servis Sağlayıcısı olan Romtelecom ile işbirliğine girerek, Türkiye’de yaptığı gibi, Romanya’nın, internet trafiğini izlemeye başlamıştı.

Geçen hafta Alternatif Bilişim Derneği Phorm ve TTNET hakkında suç duyurusunda bulundu. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Keleş tarafından savcılığa yapılan suç duyurusunda TTNET ve Phorm’un Türkiye ayağı olan PT Reklam Çözümleri firmasının TCK 132,134 ve 135. maddelerden yargılanması istendi.

Phorm, İngiltere’den kovulduktan sonra Avrupa pazarına geri dönüşü Romanya ile oldu. Ekim 2011’de, öncesinde herhangi bir bilgilendirme veya tartışma olmadan gözetleme aktivitesi başlamıştı. Phorm’un TTNET kullanıcıların gözetleme onayını aldığı gezinti.com’un Romanya muadili web sitesi ise myclicknet.romtelecom.ro. Romtelecom da tıpkı TTNET gibi hassas kişisel bilgilerin kullanılmayacağını savunmuş ancak sisteme dahil olan kullanıcılar internet trafiklerinin Phorm’un sitesi olan oix.net’e yönlendirildiğini fark edince şikayet etmeye başlamışlardı. Bu şikâyetler üzerine Romanya Veri Güvenliği Kurumu MyClicknet servisinde kişisel bilgilerin nasıl saklandığına dair bir soruşturma başlatacağını duyurmuştu. Böylelikle Romanya’da Phorm’un veri trafiğini gözetlemesi tam anlamıyla yürürlüğe girmeden soruşturma başlamış oldu.

Romanya Ulusal Denetim Kurumu tarafından yazılan 22 Ekim 2012 tarihli mektupta ise Phorm aktivitesinin mahkeme kararıyla durdurulduğu belirtiliyor. 9 Ekim 2012 tarihli bir dilekçeye cevaben yazılan mektup, Myclicknet servisi altında Romtelekom’un veri trafiğini işlemesi ile ilgili soruşturmanın devamında 506/2004 sayılı kanunu temel alarak, yaptırım uygulanmasına karar verildiğini belirtiyor. Romtelecom ise bu yaptırımı kabul etmedi ve şimdi mahkeme devam ediyor.


Romanya Ulusal Denetim Kurumu tarafından yazılan 22 Ekim 2012 tarihli mektupta, Phorm aktivitesinin mahkeme kararıyla durdurulduğu belirtiliyor.

(soL - Bilim)