Robotlara karşı kampanya

Uzmanlar başlattıkları kampanya ile kamuoyunun dikkatini askeri amaçlarla kullanılan robotlara çekmeyi hadefliyorlar. Günümüzde binlerce robot ve insansız hava aracı Irak, Afganistan ve Pakistan'da kullanılıyor.

Robotik uzmanı, fizikçi, biyoetik uzmanı ve felsefeciden oluşan bir grup, robot silahların kontrolü için uluslarası bir komite (International Committee for Robot Arms Control-ICRAC) kurarak robotik silahlanmanın sınırlandırılması amacıyla kampanya başlattı.

Komite açılış bildirisinde askeri robotların uzayda kullanılmaması ve robotik sistemlerin nükleer silah taşımaması gerektiğini açıkladı. Komite ayrıca otonom robotların ölüm kalım konusunda karar almaması prensibinin robot teknolojisinin gelişmesi ile yeni robotlar için uygulanmayacağından endişe ettiğini bildirdi.

İngiltere'nin Sheffield üniversitesinde robotik uzmanı olan Noel Sharkey, robot silahların savaşları değiştirdiğini uzun dönemde otonom silah sistemlerinin sivil popülasyonunun üzerindeki etkisi düşünülmeden acele hareket edildiğini söylüyor.

Robotik silahlarla ilk saldırı 2002 yılında Yemen'de 'predator' isimli insansız hava aracı ile CIA tarafından yapılmıştı. Saldırıda 5 El Kaide militanının öldürüldüğü bildirilmişti. ABD ordusu günümüzde yaklaşık 200 uçaklık insansız hava aracı filosunu uzaktan kumanda ile Nevada'da bulunan üssünden yönetiyor.

ABD ordusu yerde de altı ile oniki bin arasında gözetleme ve patlayıcı imha robotu kullanıyor. Ayrıca Obama yönetimi 2010 yılında kullanılmak üzere hava kuvvetlerine insansız hava araçları için 2.1 milyar dolarlık çok yüksek bir bütçe ayırmış durumda.

Askeri yetkililer bu sistemlere insansız dese de aslında bu tam doğru değil. Tüm insansız hava araçları uzaktan komuta ile yönetiliyor ama bu Veziristan köylüleri için bir fark yaratmıyor. Pakistan'ın raporlarına göre insansız hava araçları 2006 yılından bu yana 14 El Kaide militanının yanında 600'ün üzerinde sivil öldürmüş bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)