Richard Dawkins’ten çocuklara alternatif yaz kampına destek

Bu sene İngiltere’de çocuklar için düzenlenecek olan, dini içerikli benzerlerine “tanrısız alternatif” sunan kamp pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Ateist ve septik (şüpheci) bilim insanı Richard Dawkins tarafından desteklenen kampın amacı, eleştirel düşünceyi teşvik etmek ve çocuklara "dini dogmalardan arınmış" bir yaz kampı sunmak.

Kampta, yemek pişirme, yürüyüş ve kano gibi aktivitelerin yanı sıra, birincinin Tanrı Yanılgısı'nın yazarı Dawkins'in imzasının bulunduğu 10 poundluk bir banknot kazanacağı, efsanelerde geçen tek boynuzlu atın olmadığını ispatlama yarışması da söz konusu.

Dini kamplara rakip değil
Organizatör Samantha Stein, kampın yalnızca ateist ya da belirli bir dini görüş sahibi olmayan ebeveynlerin çocukları için değil, her türlü inançtan ebeveynin çocuğu için laik bir alternatif olduğu görüşünde.

Stein, "kamp, çocukların düşündükleri şeylerle değil, düşünme yöntemleriyle ilgili. Kampta dine saldıran çok az şey var biz dini kamplara rakip değiliz" diyor.

Yine Stein'in belirttiği üzere, kişi başı katılım ücreti 275 pound olan kamp Richard Dawkins Mantık ve Bilim Vakfı tarafından tek seferlik bir bağışla desteklense de Dawkins bu projede bireysel olarak yer almıyor.

Kampın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kamptaki danışmanlar ve gönüllüler, sekiz yaşından on yedi yaşına kadar olan çocuklara, bilim, özgür düşünce ve insancıl prensipler konulu çeşitli dersler verecekler. Aktiviteler, eleştirel düşünce, bilim, tarih, insan hakları ve etik konularını kapsayacak.

Doğabilimci Charles Darwin'in ünlü kitabı Türlerin Kökeni'nin yayınlanmasının 150. yılı kutlamaları sebebiyle kampta Darwin teması hâkim olacak.

Dawkins özür bekliyor
Bazı haber portallarında kampla ilgili "Dawkins ateist yetiştirmek için çocuk kampı açıyor" ve "Dawkins kampında Tanrı çadırı olmayacak" başlıklı haberler çıkması üzerine Dawkins bir açıklamada bulundu. Konu hakkındaki görüşleri sorulan Richard Dawkins, Türkiye'de Adnan Oktar'ın çabaları neticesinde yasaklanmış olan sitesinde (richarddawkins.net) yaptığı açıklamada, kendisinin kampla kişisel olarak organik bir bağının bulunmadığını, sadece kurucusu olduğu Richard Dawkins Mantık ve Bilim Vakfının tek seferlik bir bağışla kampı desteklediğini vurguladı. İlave olarak kendisinin, ateizm de dâhil olmak üzere her türlü çocuk endoktrinasyonuna karşı olduğunu belirten Dawkins, bu tür haberlerin sahiplerinden bir özür beklediğini dile getirdi.

Richard Dawkins kimdir?
1941'de Nairobi'de doğan "Darwin'in Rottwiler'i" lakaplı Richard Dawkins, Oxford Üniversitesi'nde etoloji (hayvan davranışları bilimi) ve evrimsel biyoloji profesörü. Ayrıca aynı üniversite bünyesinde bulunan ve geçtiğimiz yıl başkanlığından emekliye ayrıldığı Bilimin Halkça Anlaşılması kürsüsünün ilk başkanıdır. Popüler bilim alanında yazdığı Gen Bencildir, Kör Saatçi, Ataların Hikâyesi gibi Türkçe'ye de çevrilmiş olan kitapları dünya çapında çok satanlar listelerine girmiştir. Modern ateizmin en etkili savunucularından biri olan Dawkins aynı zamanda hümanist, şüpheci ve insan hakları savunucusudur. 2006'da yayınladığı, çok ses getiren, sadece İngilizce baskısı 1,5 milyon satan eseri Tanrı Yanılgısı, organize dinleri yüksek sesle eleştirmektedir ve 31 dile çevrilmiştir.

Tanrı Yanılgısı kitabında, doğaüstü bir yaratıcının neredeyse kesinlikle var olmadığını savunan Dawkins, aynı zamanda kişilerin kendi dinlerini çocuklarına empoze etmelerinin ateşli bir karşıtıdır. Sıklıkla "katolik çocuk, yahudi çocuk, müslüman çocuk diye bir şey yoktur, sadece katolik anne babanın, yahudi anne babanın, müslüman anne babanın çocukları vardır. Çünkü bir çocuk, evren hakkındaki fikirlerinin ne olduğunu bilemeyecek kadar küçüktür" demektedir.